Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makarony cz I

Uwielbiam dania z makaronem. Próbuję za wszelką cenę podmienić nasze tradycyjne ziemniaki własnie nim :)

Uwielbiam makaron! Jak dla mnie pasuję on do każdego rodzaju dania. Na słodko i na słono. Gotowany, zapiekany, smażony - zawsze pyszny. Lubię tworzyć dania jedno-garnkowe a w połączeniu z makaronem są przesmaczne.
Dziś pierwszy przepis makaroniarski :)  

  • 3 piersi z kurczaka
  • 300g makaronu rurki nr 17
  • 3 marchwie
  • szklanka wody
  • 2 serki topione Emmentaler (2x 100g)
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • chili
  • koperek suszony
  • bazylia suszona
  • łyżka oleju
Makaron lekko gotuję - aż będzie w połowie miękki. Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i rzucam na dość wysoką patelnie (lub garnek)najlepiej z przykrywką i smażę na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieram i kroję w pół talarki marchew - dorzucam do mięsa. Wlewam szklankę wody, lekko pieprzę, dodaję chili i podduszam pod przykrywką kilka minut. Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam mleko i mieszam intensywnie aż zrobi się fajna masa. Zahartowaną śmietanę (np odrobiną gorącej wody) dolewam do garnuszka z serem i mieszam. Dosypuję dość dużo bazylii i kopru oraz odrobinę chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam wody - sos i tak później zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszam i gotuję 3-4 minuty. Smacznego
 
 Makarony cz I

Makarony cz I


Makarony cz I

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak