Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzień pizzy

Dzisiaj wyjątkowo smaczny odcinek wideo bloga Roberta Sowy!

Czy wiecie jak przygotować idealną włoską pizzę? Myślicie, że wiecie skąd pochodzi pizza? Pomyślcie jeszcze raz...

W najnowszym trzecim odcinku wideo bloga, Robert Sowa przyrządza wyjątkową pizzę – z serem ricotta prosto z Włoch, najlepszymi suszonymi włoskim słońcem pomidorami oraz listkami rukoli i wyśmienitym aromacie.

Zapraszamy do obejrzenia do tej pory najbardziej apetycznego odcinka wideo bloga Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl.

Ale uprzedzamy – nie oglądajcie głodni...

Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.

Sposób przygotowania


Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać szczyptą przyprawy do pizzy Prymat i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.

Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.

Tak przygotowaną pizzę można przed podaniem skropić białym kremem balsamino.
Smaczna_B 02.12.2013 17:09
uwielbiam pizzę pod każdą postacią!
07.04.2013 23:21
fajny ten sos do pizzy. Ja robie pizze kiedymam na nią ochotę, ale podpowiem, ze nie koniecznie trzeba trzymac sie regół składnikowych. Ja np wiekszosc pizz domowych dekoruje pozostalosciami, które w jakichś sposób trzeba zjesc a siły juz nie ma, A tak, na pizzy z serkiem i sosikiem, danie wyborne
WeronikaCh 22.09.2012 09:56
Uwielbiam pizzę,kiedyś prawie co drugi dzień się nią zajadałam,do momentu gdy zauważyłam że wszystkie ubrania mi się skurczyły.
Monika-twin 14.02.2011 02:19
Ale zgłodniałam oglądając ten film. Pizza wygląda wyśmienicie. Lubie rukolę, ricottę, ale przyznam, że pizzy z nimi nie jadłam (jeszcze), muszę wypróbować :) Z Panem Robertem (na blogu) wierzę, że uda się rewelacyjnie
borgia 13.02.2011 17:30
Dzisiaj zrobiłam nam Dzień Pizzy. Niestety na cieście wg jedynie się skończyło - reszta nadal kiedyś... Sosu nie zrobiłam takiego, chociaż miałam w planie. niestety wszystkie pomidory mi "wyszły" i napotkałam na mojej półce pustkę, którą trzeba było jakoś zapełnić. Farsz zrobiłam z boczkiem w jednej i z kurczakiem i pieczarkami w drugiej. Więc teraz na temat ciasta - pewnie dzięki dużej ilości oliwy jest tak plastyczne. Jest naprawdę fantastyczne i daje się rozciągać w rękach (musiałam spróbować ;P). Jest delikatne i pyszne. Po prostu pyszne...
Barbara40 05.02.2011 19:36
No tak, dzis na kolacje pizza--super przepis!!!Ricotte uzywam do zapiekanek, ale do pizzy pierwszy raz, i jestem pod wrazeniem !!!
jolajka 05.02.2011 14:36
Mój syn zajrzał mi przez ramię, gdy tylko usłyszał słowo pizza i się zaczęło!!! Jutro na obiad pizza! Nie będzie taka, ale przepis na ciasto wykorzystam!
borgia 04.02.2011 14:45
Mmmm... Mmmm... Pizza dla mnie tylko na cienkim spodzie. Co prawda robię inaczej, ale będę miała teraz nowe zadanie do wykonania. Nie ukrywam, że wygląda genialnie i cały czas - od wyciągnięcia z piekarnika - czuję jej zapach. To świetna uwaga, aby nie oglądać... gdy się jest głodnym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak