Czy wiecie jak przygotować idealną włoską pizzę? Myślicie, że wiecie skąd pochodzi pizza? Pomyślcie jeszcze raz...
W najnowszym trzecim odcinku wideo bloga, Robert Sowa przyrządza wyjątkową pizzę – z serem ricotta prosto z Włoch, najlepszymi suszonymi włoskim słońcem pomidorami oraz listkami rukoli i wyśmienitym aromacie.
Zapraszamy do obejrzenia do tej pory najbardziej apetycznego odcinka wideo bloga Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl.
Ale uprzedzamy – nie oglądajcie głodni...
Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać szczyptą przyprawy do pizzy Prymat i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można przed podaniem skropić białym kremem balsamino.