złociste ziarna z masłem smakowym

- kolby kukurydzy
- czosnek
- sałata
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek octu winnego (lub soku z cytryny)
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki płatków orzechów laskowych lub tartych
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Kukurydzę oczyścić i ugotować w lekko solonej wodzie. Ząbki czosnku po obraniu wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Kukurydze odsączyć i każdą kolbę podzielić na 2 - 3 kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek, płatki orzechów laskowych ( albo łyżeczkę płaską tartych), i kawałki kukurydzy na złoty kolor. Całość oprószyć solą. Sałatę umyć i osuszyć. Ocet winny (lub sok cytrynowy) wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać olej i tą marynatą polać sałatę. Wymieszać całość. Sałatę układamy na talerzu, a na niej porcje kukurydzy. Całość polać masłem czosnkowym.
Bardzo proste, a zarazem wykwintne danie. Robi pozytywne wrażenie jako przekąska. Masło czosnkowe możemy zastąpić masłem cebulowym lub ziołowym, robi się je tak jak wyżej tylko zmieniamy dodatek zamiast czosnku.
Polecam wszystkim i życzę smacznego.