złociste ziarna z masłem smakowym

Opublikowano: 29.08.2012
Autor: wilczyca Aga
złociste ziarna z masłem smakowym
Taka przekąska posmakuje chyba każdemu kto lubi kukurydzę.
  • kolby kukurydzy
  • czosnek
  • sałata
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki płatków orzechów laskowych lub tartych
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

 

Kukurydzę oczyścić i ugotować w lekko solonej wodzie. Ząbki czosnku po obraniu wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.  Kukurydze odsączyć i każdą kolbę podzielić na 2 - 3 kawałki.  Na dużej patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek, płatki orzechów laskowych ( albo łyżeczkę płaską tartych), i kawałki kukurydzy na złoty kolor. Całość oprószyć solą. Sałatę umyć i osuszyć. Ocet winny (lub sok cytrynowy) wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać olej i tą marynatą polać sałatę. Wymieszać całość. Sałatę układamy na talerzu, a na niej porcje kukurydzy. Całość polać masłem czosnkowym.

Bardzo proste, a zarazem wykwintne danie. Robi pozytywne wrażenie jako przekąska. Masło czosnkowe możemy zastąpić masłem cebulowym lub ziołowym, robi się je tak jak wyżej tylko zmieniamy dodatek zamiast czosnku.

 

Polecam wszystkim i życzę smacznego.

prymat