- mięso mielone ok 1/2 kg
- ser żółty w plastrach
- szpinak ugotowany i doprawiony
- szynka wędzona pokrojona w kostkę
- papryka czerwona posiekana
- kukurydza
- jajko
- bułka namoczona w mleku i odcedzona
- ziemniaki obrane i pokrojone w kawałki
- rozmaryn
- sól ,pieprz
- musztarda
Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone ale bez cebuli. Na folii aluminiowej rozkładamy je na płasko tworząc prostokąt. Tworzymy warstwy:
- wyłożyć szpinak na całej powierzchni
- układać plastry sera żółtego
- poukładać szynkę w plastrach lub pokrojoną w kostkę
- posypać kostką z papryki i kukurydzą
Jeden brzeg folii wraz z mięsem zawijamy i tworzymy roladę stopniowo zdejmując folię. Gdy już mięso się ułoży przekładamy je do blaszki , takiej większej jak na ciasto. Roladę posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokrojone w kawałki wymieszać z 1/3 szklanki oliwy i 3 łyżkami musztardy. Posypać rozmarynem. Ziemniaki ułożyć na blasze wokół rolady.
Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.
Przepyszny obiad i polecam wszystkim