Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polpettone con prosciutto ,spinaci e formaggio e patate al forno in senape

czyli pieczeń z mięsa mielonego ze szpinakiem, szynką i serem i ziemniaki pieczone w musztardzie
  • mięso mielone ok 1/2 kg
  • ser żółty w plastrach
  • szpinak ugotowany i doprawiony
  • szynka wędzona pokrojona w kostkę
  • papryka czerwona posiekana
  • kukurydza
  • jajko
  • bułka namoczona w mleku i odcedzona

 

  • ziemniaki obrane i pokrojone w kawałki
  • rozmaryn
  • sól ,pieprz
  • musztarda

Polpettone con prosciutto ,spinaci e formaggio e patate al forno in senape

Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone ale bez cebuli. Na folii aluminiowej rozkładamy je na płasko tworząc prostokąt. Tworzymy warstwy:

  1. wyłożyć szpinak na całej powierzchni
  2. układać plastry sera żółtego
  3. poukładać szynkę w plastrach lub pokrojoną w kostkę
  4. posypać kostką z papryki i kukurydzą

Polpettone con prosciutto ,spinaci e formaggio e patate al forno in senape

Jeden brzeg folii wraz z mięsem zawijamy i tworzymy roladę stopniowo zdejmując folię. Gdy już mięso się ułoży przekładamy je do blaszki , takiej większej jak na ciasto. Roladę posypać bułką tartą.

 

Ziemniaki pokrojone w kawałki wymieszać z 1/3 szklanki oliwy i 3 łyżkami musztardy. Posypać rozmarynem. Ziemniaki ułożyć na blasze wokół rolady.

Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.

Przepyszny obiad i polecam wszystkim 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak