Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

"Zakochane surówki"

Wszyscy kochamy surówki za to, że są smaczne, zdrowe i urozmaicają nasze obiadowe talerze. Zbliżają się Walentynki... Może warto zastanowić się nad przygotowaniem romantycznego obiadu z wykorzystaniem ukochanej surówki?

Romantyczny obiad nie musi być tłusty i niezdrowy, a często w Walentynki przyrządzamy dania makaronowe połączone z ciężkimi sosami.

W ten dzień powinniśmy czuć się dobrze i lekko, a zarazem pełni zdrowej energii do tego, aby mieć siłę na to, aby poświęcić czas naszej drugiej połówce.

Wybierajmy dania zdrowe, lekkie i pożywne. Doskonałym wyborem na romantyczny obiad będą dania wegańskie, ale także ryby czy delikatne mięso, połączone z naszą ukochaną surówką.

 

Któż z nas nie kocha surówki Coleslaw, którą możemy łączyć z różnymi dodatkami? A jak ją przygotować? Przepis jest bardzo prosty.

Potrzebujemy:

- ½ główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebulę

  Do przyrządzenia sosu:

- 2/3 szklanki majonezu (u mnie majonez jogurtowy)
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę chrzanu
- świeżo zmielony pieprz

 

A przygotowanie jest następujące:

1. Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki ucieramy na tarce o małych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki.

2. Do miseczki dodajemy majonez, mleko, ocet jabłkowy, sok z cytryny, łyżeczkę chrzanu, cukier puder oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej użyć trzepaczki) do momentu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.

3. Sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw i dokładnie mieszamy.

Surówkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

* Coleslaw najlepiej smakuje właśnie po odstaniu i właściwym schłodzeniu.

 

A jeśli kochamy polską kuchnię, to może warto postawić na klasykę czyli surówkę z kiszonej kapusty, cebulki, jabłka i marchewki? Jeśli to będzie nasz walentynkowy wybór to dodajmy do niej odrobinę cynamonu, który rozbudzi nasze zmysły...

 

 

Pamiętajmy o zdrowym odżywianiu, także w Walentynki. Zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne. Jedzmy warzywa i owoce oraz przegotowujmy z nich surówki. Zakochajmy się w nich! Znajdźmy swoje ulubione połączenia i pozwólmy zakochać się w nich naszej drugiej połowie :)

Futka 09.02.2015 19:51
Dziękuję i pozdrawiam :)
Czarnula666 09.02.2015 15:39
Prosta i smaczna! mniam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak