Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny – smak słowiańskiej kuchni

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Jak je przygotować i jak podawać? Jaka jest ich historia? A jak przygotować bliny po polsku?

Bliny to placki, przygotowywane z ciasta drożdżowo – naleśnikowego na bazie mąki pszennej i gryczanej lub żytniej i gryczanej. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, podawane samodzielnie, ze śmietaną, kefirem lub sosem oraz jako dodatek do ryb, mięs i serów.

Bliny znane były już w czasach pogańskich, później ściśle wpisywały się w dietę prawosławnych Słowian, obecnie natomiast jedzone są przez cały rok, niezależnie od przypadających świąt religijnych.

 
 
BLINY – KRÓTKA HISTORIA

 

        Dawniej bliny podawane były w ostatnich dniach karnawału jako odpowiednik tłustego i pożywnego posiłku, tuż przed zbliżającym się Wielkim Postem oraz podczas prawosławnej Maslenicy – świętem przypadającym na tydzień przez Wielkanocą.

Bliny symbolizowały obfitość, dobrobyt i dostatek. Były daniem, którego nie mogło zabraknąć na weselnych i imieninowych stołach. Bliny były także serwowane na stypach, aby podczas wspólnego posiłku, godnie oddać cześć zmarłemu, tak dostatnim daniem.

Tych tradycyjnych placków nie mogło także zabraknąć w diecie kobiet karmiących i osób chorych. Bliny wystawiane były także na rosyjskich i białoruskich parapetach dla wędrowców, pielgrzymów i ubogich.

 

BLINY – PRZEPIS TRADYCYJNY

 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej

- 200 g mąki gryczanej

- 0,5 litra tłustego mleka

- 3 żółtka

- 3 białka

- 0,5 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki cukru

- 30 g świeżych drożdży

- 2 łyżki roztopionego masła lub smalcu,

- masło lub smalec (do smażenia)

 

Przygotowanie:

 

Drożdże zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli i łyżkę mąki - przygotowujemy zaczyn.

Do miski dodajemy mąki, sól, cukier, żółtka jajek, 2 łyżki roztopionego masła lub smalcu, wyrośnięty zaczyn i pozostałą część mleka. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Bliny smażymy z obu strona na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub smalcu. Podajemy od razu po usmażeniu z dodatkiem śmietany.

 

 

BLINY ZIEMNIACZANE czyli BLINY PO POLSKU

 

Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne, a także zdecydowanie mniej kaloryczne niż te klasyczne.

 

Bliny – smak słowiańskiej kuchni

 

Składniki:

- 4 - 5 ziemniaków

- 2 szalotki

- 2 ząbki czosnku

- 1 jajko

- 4 czubate łyżki mąki pszennej

lub 2 łyżki pszennej i 2 łyżki gryczanej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 płaska łyżeczka soli

- 3 g suchych drożdży

- olej rzepakowy (do smażenia)

 

Przygotowanie:

 

1. Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.

 

2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.

 

3. Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".

 

4. Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.

Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

 

Bliny – smak słowiańskiej kuchni

 

Życzę smacznego! :)

 

 

 

Futka 25.05.2015 12:29
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
Maridka19 25.05.2015 12:01
Pyszniutkie przepisy na bliny . Świetny artykuł .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak