Podobno już starożytni Rzymianie cenili jej korzenny smak i wykorzystywali jej nasiona do doprawiania różnorodnych potraw. Występuje w kuchniach całego świata, jednak w Europie szczególnie upodobali ją sobie Włosi i Hiszpanie. O czym mowa? Oczywiście o rukoli!
Rukola, zwana jest też rokietą siewną, pochodzi ze słonecznych terenów Europy, Azji oraz Afryki. Spokrewniona jest z rukwią wodną i rzodkiewką. Rośnie bardzo szybko a jej łodyga może osiągać nawet 75 cm wysokości! Ciemnozielone liście pełne są cennych składników odżywczych oraz witamin m.in. witaminy A, C czy K oraz żelaza.
Rukola ma bardzo mało kalorii, w 100 g zawiera ich zaledwie 25. Dodatkowo, dzięki zawartości błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na procesy trawienne. Warto ją zatem dodawać do cięższych potraw.
Największym atrybutem rukoli jest jej charakterystyczny ostry, korzenny i lekko orzechowy smak, który dodaje wyrazistego, niepowtarzalnego charakteru wielu potrawom. Szczególnie pasuje do sałatek, makaronów, kanapek, serów, zup i owoców morza, można ją także dodawać do sosów, mięs czy rozrzucić na pizzy. Można ją również podawać na słodko (np. z dodatkiem świeżych, pachnących truskawek) oraz smażyć.
Bywa dodawana do musztard lub pesto, a w Indiach nasiona rukoli wykorzystywane są do konserwowania warzyw.
Rukolę powinniśmy przechowywać w lodówce. Aby dłużej zachować jej świeżość przed włożeniem do lodówki przełóżmy ją do dziurkowanej miseczki i przykryjmy zwilżonym papierowym ręcznikiem.