Wrzos zwyczajny i jego niezwyczajne właściwości

Opublikowano: 07.02.2015
Autor: Futka
Wrzos zwyczajny i jego niezwyczajne właściwości
Czy roślina o tych pięknych, małych kwiatach może mieć zastosowanie w naszej kuchni? Do czego możemy ją wykorzystać? Jakie ma właściwości oraz jak wpływa na nasze zdrowie?

 

Wrzos zwyczajny to roślina z rodziny wrzosowatych, którą możemy spotkać na obszarze całego naszego kraju, zarówno w górach, jak i terenach nizinnych. Jest to niewielka krzewinka, która osiąga do 80 cm wysokości oraz wydaje piękne, fioletowe kwiaty.

 

Czy wrzos, który rośnie na łąkach, polach, stokach górskich, w naszych ogródkach oraz który często zdobi nasze balkony, możemy wykorzystać w kuchni? Jak najbardziej tak! A w jaki sposób? Poznajmy najpierw jego dobroczynne właściwości.

 

WRZOS ZWYCZAJNY I JEGO NIEZWYCZAJNE WŁAŚCIWOŚCI

 

Piękne, o różnych odcieniach fioletu kwiaty, które wydaje wrzos wykorzystujemy w ziołolecznictwie. Najczęściej stosujemy je do przyrządzania dobroczynnego dla zdrowia naparu ze świeżych oraz suszonych kwiatów. Jakie mają właściwości? Oto kilka z nich:

 

  • mają właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, dzięki czemu mogą być pomocne w leczeniu przeziębień oraz łagodzić objawy grypy,

  • działają rozkurczowo oraz doskonale wpływają na trawienie, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych,

  • mają właściwości przeciwzapalne oraz hamujące rozwój bakterii w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu są niezastąpione przy leczeniu niestrawności, wzdęć, biegunek oraz zaparć,

  • są pomocne w profilaktyce oraz leczeniu chorób reumatycznych,

  • mają doskonałe właściwości relaksujące, uspokajające, dzięki czemu pomagają łagodzić stres oraz uwolnić się od nieprzyjemnych napięć,

  • są sprzymierzeńcem w leczeniu kamicy nerkowej, chorobach nerek oraz dróg moczowych, wykazując doskonałe właściwości moczopędne.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ HERBATKĘ Z WRZOSU?

 

Wystarczy 1 czubatą łyżeczkę suszonych kwiatów wrzosu wsypać do kubeczka i zalać je gorącą wodą. Całość należy parzyć kilka minut pod przykryciem i wypić około 20 minut przed planowanym posiłkiem.

 

A CZY WRZOS DAJE NAM COŚ JESZCZE?

 

Tak! Najcudowniejszym i najbardziej smakowitym produktem powstającym dzięki tej pięknej roślinie jest miód wrzosowy o ciemnym kolorze oraz wyrazistym i unikalnym smaku.

 

Miód wrzosowy zalecany jest w szczególności mężczyznom, gdyż pozwala łagodzić nieprzyjemne objawy przerostu prostaty. Zalecany jest także jako produkt profilaktyczny.

Ale miód wrzosowy to nie tylko produkt dla Panów, ponieważ oprócz wspomnianych już właściwości wspomagających leczenie prostaty, posiada wszystkie te, które dają nam kwiaty wrzosu m.in. te bakteriobójcze czy przeciwzapalne. Dodatkowo miód wrzosowy poprawia pracę naszego serca.

 

Miód możemy także wykorzystać w naszej kuchni do słodzenia herbaty, przygotowywania marynat do mięs, słodkich dipów oraz deserów. Wrzos oprócz dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia, doda naszej kuchni wiele wspaniałego smaku.

 

Wrzos zwyczajny i jego niezwyczajne właściwości

 

Tak, to wszystko daje nam wrzos zwyczajny, a może jednak nadzwyczajny? ;-)

 

prymat