Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Worki - woreczki - kurczak w Coli!

Odkąd w sklepach zaczęły pojawiać się produkty z dołączonymi woreczkami do pieczenia w środku zakochałam się w nich bezpowrotnie.

Jestem wielką fanką pieczenia mięska i warzyw w workach!  Od niedawna kupuję też woreczki osobno i sama kombinuję z przyprawami i smakami. Piękę mięsa i warzywa a czasem wszystko razem. Po prostu moja rodzina polubiła smak pysznego, soczystego jedzenia z worka.


Podaje przepis na kurczaka w Coli 

Składniki:

  • cały kurczak
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżeczka coli

Wykonanie:
kurczaka starannie myję i usuwam wszystko co obrzydliwe - piórka itd ;p Następnie robię marynatę do kurczaka: do miseczki z oliwą wlewam colę, wsypuję przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Starannie mieszam. Całą marynatę wcieram palcami dokładnie w skórkę kurczaka. I odstawiam na chwilkę do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180C. Gdy sie nagrzeje wyciągam kurczaka z lodówki i posypuje ostatecznie czerwoną papryką na wierzch. Kurczaka delikatnie wkładam w rękaw - worek. Zawiązuję mocno zapinką lub sznureczkiem. Cały rękaw w kurczakiem wkładam jeszcze do szklanej brytfanny bo jest mi wtedy łatwiej go wkładać - wyciągać lub kontrolować podczas pieczenia. Po kilku minutach pieczenia, gdy worek "napęcznieje" nakłuwam go w dwóch miejscach widelcem. Piekę dość długo bo ponad 1,5h. W czasie pieczenia można worek lekko potrząsnąć aby wydzielone prze z kurczaka wody i tłuszcz równomiernie się ułożyły w woreczku. Zazwyczaj piekę nóżki, skrzydełka i udka oddzielne od siebie :) ale przyznaje, że chyba zrobiony w całości smakował mi bardziej.

Worki - woreczki - kurczak w Coli! 

Worki - woreczki - kurczak w Coli! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak