Wino smaku i zdrowia doda.

Opublikowano: 29.07.2011
Autor: SyMiki
Wino  smaku i zdrowia doda.
Alkohol szkodzi zdrowiu, ale nie każdy. Wino czerwone w odpowiednich ilościach ma właściwości lecznicze. Lampka lub dwie dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zapobiega chorobom serca i wylewom. Ponadto ma działanie antybakteryjne.

Lubię wieczorem delektować się winkiem i dlatego postanowiłam napisać nowego bloga.
Chciałabym przybliżyć Wam dobór win do potraw i zdradzić mój sekretny przepis.

Wino  smaku i zdrowia doda.
    Do ciemnego mięsa, dań z grzybów i serów doskonałe jest wino czerwone wytrawne.
    Do ryb, dań z białego mięsa i z jaj serwujemy wino białe wytrawne.
    Do deserów podajemy wina słodkie i musujące.


   Mążczyźni często nie tolerują połączenia mięsa z owocami.
Jednak ta potrawa na pewno ich zaskoczy. Gwarantuję to!

              Piersi z kurczaka z owocami

   Składniki:
  Pierś z kurczaka
  Przyprawa do kurczaka
  Pieprz
  Sól
                                             Wino białe wytrawne
                                             Ser żółty
                                             Owoce ( mandarynki, ananas itp.)
                                             Masło


Pierś kurczaka delikatnie rozbijamy i przeprawiamy. Obsmażamy na maśle na złoty kolor.
Zalać mięso winem i chwilkę dusić. Następnie wyłożyć mięso na blachę, ułożyć na nim owoce
i przykryć je serem. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!

prymat