Lubię próbować różnych smaków, więc to coś dla mnie!

Są to jagody Chińskie, pnącze nie tylko dekoracyjne, ale również konsumpcyjne i lecznicze.
W owocach, korze i liściach zawarta jest wzmacniająca i tonizująca schisandryna, witamina E
i mikroelementy takie jak: miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, potas, nikiel,magnez i fosfor.
Pomaga przy problemach z bezsennością, koszmarach nocnych i kaszlu.
Wzmacnia wzrok, serce, wątrobę i oczyszcza żyły z wapnia i tłuszczu.
Wspomaga układ nerwowy i przemianę materii.
Ponadto jest wspaniałym afrodyzjakiem!
Jest owocem o pięciu smakach, ponieważ jego okrywa jest słodka, miąższ kwaśny,
nasiona cierpkie i gorzkie, a proszek z nasion podczas przechowywania staje się słony.
Można z niego robić soki, dżemy, konfitury i pyszne nalewki.
Z suszu można przygotować herbatę:
2 łyżeczki owosów, liści zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin.
Później dosładzamy cukrem lub miodem.
Spróbujcie sami, bo nalewka z tego owocu jest jeszcze lepsza niż wiśniówka.
Polecam!