Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez tradycyjnego makowca. To ciasto drożdżowe z makiem, miodem i bakaliami lubi chyba każdy. Mak spożywany w Wigilię ma przynieść szczęście, jest też symbolem urodzaju i płodności.

Pewnie większość z Was będzie piekła makowaca w najbliższym czasie. A może by tak ten tradycyjny wypiek przygotować w trochę innej formie niż zwykle? Proponuję Wam abyście odrobine odeszli od tradycji i przygotowali go w formie wieńca. Gwarantuję, ze wszyscy goscie będą zachwyceni jego wyglądem. Będzie pięknie zdonił świąteczny stół.

Zrobienie takiego wieńca nie jest trudne. Zaraz postaram się Wam pokazać jak krok po kroku upiec takiego "zakręconego" makowca.

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

Ciasto:

1 szkl mleka

7g drożdży instant

1/4 szkl cukru

50 dag mąki

szczypta soli

75g masła

1 jajko

 

Masa makowa:

45 dag gotowej masy makowej (może być domowa lub z puszki)

10 dag orzechów laskowych

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

aromat migdałowy

jajko

 

Lukier:

1 szkl cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki wody

 

Ciasto: Do dużej miski przełożyć wszystkie suche składniki na ciasto, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzic aby było lekko ciepłe. Dodać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut.

Wszystkie składniki na masę wymieszać.

Wyrośniete ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokątwielkosci ok 30x50cm. Wyłożyć masę makową, zwinąć w roladę.

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca. Należy zostawić kilka cm z jednej strony.

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

Następnie spleść oba końce ze sobą: wywinąć je aby było widać rozcięte warstwy i delikatnie przenosić obiema rękami na przemian jeden koniec nad drugim.

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

Zwinąć wieniec, sklejając oba końce i delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru.

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier.  Polać ostudzony wieniec.

Smacznego!

Wieniec drożdżowy z makiem - jak go zrobić?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak