Pewnie większość z Was będzie piekła makowaca w najbliższym czasie. A może by tak ten tradycyjny wypiek przygotować w trochę innej formie niż zwykle? Proponuję Wam abyście odrobine odeszli od tradycji i przygotowali go w formie wieńca. Gwarantuję, ze wszyscy goscie będą zachwyceni jego wyglądem. Będzie pięknie zdonił świąteczny stół.
Zrobienie takiego wieńca nie jest trudne. Zaraz postaram się Wam pokazać jak krok po kroku upiec takiego "zakręconego" makowca.
Ciasto:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko
Masa makowa:
45 dag gotowej masy makowej (może być domowa lub z puszki)
10 dag orzechów laskowych
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
jajko
Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
Ciasto: Do dużej miski przełożyć wszystkie suche składniki na ciasto, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzic aby było lekko ciepłe. Dodać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut.
Wszystkie składniki na masę wymieszać.
Wyrośniete ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokątwielkosci ok 30x50cm. Wyłożyć masę makową, zwinąć w roladę.
Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca. Należy zostawić kilka cm z jednej strony.
Następnie spleść oba końce ze sobą: wywinąć je aby było widać rozcięte warstwy i delikatnie przenosić obiema rękami na przemian jeden koniec nad drugim.
Zwinąć wieniec, sklejając oba końce i delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru.
Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier. Polać ostudzony wieniec.
Smacznego!