Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vive la France!

Stacja: Francja. Drugie miejsce naszej kulinarnej podróży! Zapraszam... :)

Druga notka z wielkiem opóźnieniem, ale spowodowane to było chorobą, postaram się to nadrobić :)

Wracając do tematu, kuchnia włoska, opisywana wczesniej, była jedną z dwóch najbardziej popularnych. Zatem przyglądamy się tej drugiej - francuskiej.

Kiedyś Francja kojarzyła się z daniami drogimi, tradycyjnie przyrządzanymi, dziś już stawia na kuchnię lekką, zdrową, szybką. Ważna jest zatem świeżość produktów. Dla mnie pierwszym skojarzeniem z kuchnią francuską są bagietki :) Nawet już nie jako produkt, ale nawet w charakterystycznych zdjęciach promujących Francję najczęsciej widujemy osobę w berecie z bagiętką w ręce :)

 

Najpopularniejsze śniadanie francuskie składa się z bagietki, croissantów, kawy i miseczki dżemu oraz masła. Czasem do "petit dejeuner" dołącza sok pomarańczowy - mój faworyt bez względu na omawianą kuchnię ;)

 

Do obiadu bardzo często podawane jest wino. Francja słynie ze swoich wyśmienitych win. "Dejeuner" jest posiłkiem bardzo złożonym i jedzonym dość wcześnie. Składa się z przystawki, dania głównego, deseru i kawy do niego.

 

Kolacja - "diner" jest jedzona stosunkowo późno, zazwyczaj są to dania ciepłe.

 

Co ciekawe, niektórzy uważają, że Francja nie do końca słusznie jest kojarzona z żabimi udkami! Za to jeśli chodzi o ślimaki.. Stworzone są do ich podawania specjalne półmiski i sztućce!

Wino i sery - produkty niemal flagowe możemy dostać w wielu rodzajach. Na każdy dzień roku możemy wybierać inne, a i tak nie spróbujemy wszystkich w ciągu jednego roku, bo win jest ponad 400 rodzajów, a serów ponad 500! Najbardziej znany sery to camembert, brie i roquefort. Jeśli chodzi o wina, to największą sławą cieszą się burgundzkie.

 

Kuchnia Francji, podobnie jak włoska, również podzielona jest na regiony.

 

  • Prowansja - matka ziół prowansalskich, która przewodzi charakterystycznej zupie rybej bouillabaisse, a także potrawie z duszonych warzyw, którą na pewno kojarzą Wasze dzieci z pewnej bajki z gotującym szczurem w roli głównej - ratatouille :)
  • Burgundia - jak już wspomniałam, wina. Co za tym idzie, wołowia duszona w czerwonym winie, ale też słynna musztarda Dijon i ślimaki.
  • Alzacja - słynie z serów z krowiego mleka, głownie sera munster
  • Normandia - stąd wywodzi się ser camembert, zdecydowany król. Jako, że to region nadmorski, prym wiodą owoce morza. Popularny jest także jabłkowy cydr.
  • Perigord kojarzy się z najdroższymi grzybami, jakie znamy - truflami

Każdy miłośnik kulinarów zapewne słyszał o gwiazdkach Michelina przyznawanych restauracjom. To ogromne wyróżnienie, ale i niesamowity ciężar. Co ciekawe, najwięcej jest w czerwnoym, kulinarnym przewodniku Michelina restauracji francuskich! Wiele osób jest zdania, że jest to swoiste skrzywienie, niesprawiedliwość i stronniczość. W Polsce żadna restaurcja nie otrzymała gwiazdki, ale jest kilka, które otrzymały symbole sztućców.

 

Zwróciłam uwagę na gwiazdki, ponieważ we Francji każdy typ lokalu ma swoją nazwę. U nas są bary, zajazdy, restauracje, pojęć jest mało, a mają szerokie zastosowanie. We Francji nazw jest wiele, a tylko lokale RESTAURANT mogą dostawać gwiazdki. Każdy typ lokalu jest dokładnie określony.

 

Dziś przepisu nie będzie, bo nie jestem fanką tej kuchni, a nie chcę dorzucać tu czegoś zapożyczonego. Proponuję każdemu typowe francuskie śniadanie, lub deskę serów złożoną z wymienionych w tekście i do tego lampkę wina na popołudniowy relaks. Bon Appetit! :)

 

Karolina92 29.05.2011 10:48
własnie ostatnio znalazlam inny ciekawy przepis, który może przypaść Ci do gustu :) w zasadzie rozwazalam jego dodanie, ale nie mialam kilku skladnikow, zeby przygotowac. Chodzi mi o camembert smazony w ciescie filo albo ewentualnie tradycyjnie panierowany i polany syropem klonowym. Podobno Francuzi się nim zachwycaja.
borgia 28.05.2011 16:50
To co uwielbiam i bez czego żyć nie mogę to \"Brie z suszonymi pomidorami\" (u mnie camembert). Przepis mojej serdecznej koleżanki z... Kanady - Terry czyli Grażynki. Polecam tarty, zwłaszcza te z frangipane. Polecam briosze wszelkiego rodzaju - delikatne i pachnące. Polecam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym ze śliwkami suszonymi. Kiedyś postaram się wkleić tutaj i jestem zła na siebie w tym momencie, bo w zeszłą sobotę robiłam, ale nie pstryknęłam żadnej fotki. Polubisz na bank. Spróbuję polecić Ci kilka rzeczy z książki \"Poulet vite pret\", ale trzeba będzie po prostu zrobić zdjęcie, które też dużo mówi. Same fajne rzeczy. :) Zobaczysz...
Karolina92 28.05.2011 13:55
Oh, no to mój błąd, nie mam aż takiej wiedzy, ale już zmieniam :) Co możesz polecić z kuchni francuskiej, żebym ją polubiła?
borgia 28.05.2011 13:23
Khmm... Vive la France (Francja to rodzaj żeński także i we francuskim języku) ;P. Merci beaucoup - a propos bon appetit. Tym bardziej, że bardzo cenię sobie (i lubię ogromnie) kuchnię francuską.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak