Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Uniwersalny sos do ryb

Czy istnieje sos, który będzie pasował do każdej ryby? Jak przygotować sos, który będziemy mogli podać na wiele różnych okazji z wykorzystaniem rozmaitych gatunków ryb? Jakie składniki dobrze komponują się z delikatnym mięsem rybnym?

Sprawdzone i uniwersalne przepisy to podstawa wszystkich pasjonatów gotowania. Każdy ma w swoim zapleczu takie wypróbowane i smaczne potrawy, które sprawdzają się od lat. Sekretem smacznej kuchni są dobre połączenia smaków i aromatów, które pobudzają nasze zmysły. 

A jakie składniki pasują do każdej ryby, zarówno tej słodkowodnej, jak i morskiej? Nie znam ryby, która nie komponuje się dobrze z cytryną. Ten kwaśny dodatek idealnie komponuje się zarówno z łososiem, halibutem, dorszem, jak i jesiotrem, karpiem, tuńczykiem czy mintajem. Każda z tych ryb dobrze smakuje także ze świeżym koperkiem. A gdyby tak połączyć oba te składniki w aromatyczny i smakowity sos?

 

Jak przygotować sos, który będziemy mogli podać na wiele różnych okazji z wykorzystaniem rozmaitych gatunków ryb, zarówno tych morskich, jak i słodkowodnych? Czy istnieje sos, który będzie pasował do każdej ryby? Tak! Ja znalazłam takie połączenie, które idealnie sprawdza się do ryb smażonych, gotowanych, przygotowywanych na parze, pieczonych, jak i tych wędzonych i serwowanych na zimno. W sosie dominuje cytrynowa nuta, połączona z delikatnością koperku.

 

 

SOS CYTRYNOWO - KOPERKOWY

 

 

Uniwersalny sos do ryb

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.

Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Koperek drobno siekamy i dodajemy do cytrynowego sosu, który doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Sos wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.

 

Uniwersalny sos do ryb

 

Sos możemy wykorzystywać do wielu gatunków ryb, serwowanych na zimno, jak i na gorąco np. do smażonego na maśle jesiotra:

 

Uniwersalny sos do ryb

 

Życzę smacznego! :)

ona 28.10.2024 14:28
za słodki, nastepnym azem spróbuję bez cukru, albo ze śladową jego ilością.
Doradca Smaku 29.10.2024 16:36
Oczywiście ilość cukru to kwestia indywidualna. Następnym razem z pewnością będzie idealny! Pozdrawiam, Doradca Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak