Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uniwersalny sos do ryb

Czy istnieje sos, który będzie pasował do każdej ryby? Jak przygotować sos, który będziemy mogli podać na wiele różnych okazji z wykorzystaniem rozmaitych gatunków ryb? Jakie składniki dobrze komponują się z delikatnym mięsem rybnym?

Sprawdzone i uniwersalne przepisy to podstawa wszystkich pasjonatów gotowania. Każdy ma w swoim zapleczu takie wypróbowane i smaczne potrawy, które sprawdzają się od lat. Sekretem smacznej kuchni są dobre połączenia smaków i aromatów, które pobudzają nasze zmysły. 

A jakie składniki pasują do każdej ryby, zarówno tej słodkowodnej, jak i morskiej? Nie znam ryby, która nie komponuje się dobrze z cytryną. Ten kwaśny dodatek idealnie komponuje się zarówno z łososiem, halibutem, dorszem, jak i jesiotrem, karpiem, tuńczykiem czy mintajem. Każda z tych ryb dobrze smakuje także ze świeżym koperkiem. A gdyby tak połączyć oba te składniki w aromatyczny i smakowity sos?

 

Jak przygotować sos, który będziemy mogli podać na wiele różnych okazji z wykorzystaniem rozmaitych gatunków ryb, zarówno tych morskich, jak i słodkowodnych? Czy istnieje sos, który będzie pasował do każdej ryby? Tak! Ja znalazłam takie połączenie, które idealnie sprawdza się do ryb smażonych, gotowanych, przygotowywanych na parze, pieczonych, jak i tych wędzonych i serwowanych na zimno. W sosie dominuje cytrynowa nuta, połączona z delikatnością koperku.

 

 

SOS CYTRYNOWO - KOPERKOWY

 

 

Uniwersalny sos do ryb

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.

Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Koperek drobno siekamy i dodajemy do cytrynowego sosu, który doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Sos wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.

 

Uniwersalny sos do ryb

 

Sos możemy wykorzystywać do wielu gatunków ryb, serwowanych na zimno, jak i na gorąco np. do smażonego na maśle jesiotra:

 

Uniwersalny sos do ryb

 

Życzę smacznego! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak