Taka odmiana kurczaka, często robiłam na kapuście, pomyślałam że z grzybami będzie jeszcze smaczniejszy:) Pomysł okazałą się strzałem w dziesiątkę, wyszło smaczniastto)))
40 – 50 dag podgrzybków i prawdziwków
3 udka kurczaka
40 dag kiszonej kapusty
Papryka słodka mielona
Sól ziołowa wg smaku
10 dag masła
2 kulki ziela angielskiego
Udka dokładnie myję, dzielę na połówki , każde posypuję solą ziołową i nacieram papryką. Odstawiam na 1- 2 godzin( najlepiej w lodówce)
Oczyszczone grzyby kroję , zalewam w garnku wodą, doprowadzam do wrzenia, odcedzam i płuczę z powstałej piany pod bieżącą wodą. Zostawiam aby odciekły.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję grzybki i smażę jakieś 5 minut.
Kiszoną kapustę kroję drobno, przekładam do żaroodpornego garnka, dodaję ziele angielskie, na kapustę wykładam równomiernie podsmażone grzyby. Na grzybkach układam udka.
Wstawiam do nagrzanego do 200 st.C piekarnika, i piekę 80 minut.