Galareta - zimne udka

Opublikowano: 19.10.2012
Autor: zbysiowa
Galareta - zimne udka
Pracochłonna, ale warta poświęconego czasu, doskonała na śniadania, kolacje i jako zakąska;) Pyszna galareta drobiowa, można podając pokropić ją sosem sojowym lub tradycyjnie octem.

 

SKŁADNIKI:
4 duże udka kurczaka ( około 1,6 kg) 
3 marchewki 
1 pietruszka 
Kawałek selera 
½ przypieczonej cebulki 
3 ząbki czosnku 
3 listki laurowe 
6-7 kulek ziela angielskiego 
Około 20 ziarenek pieprzu 
6 jajek ugotowanych na twardo 
Puszka groszku zielonego 
Natka pietruszki 
Sól 
Żelatyna na 2 i ½ l wody 
PRZYGOTOWANIE: 
Zaczynam od ugotowania rosołu, gotuję go tak samo jak każdy inny rosół. Myję dokładnie mięso i zalewam wodą, gotuję powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy” , po godzinie dodaję przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Solę do smaku. 
Kiedy warzywa są dość miękkie wyciągam je i odkładam, mięso gotuję dalej do momentu aż samo odchodzi od kości. Wtedy je wyciągam i studzę. Następnie obieram ze skórki , kości i chrząstek. ( piesek zadowolony) i kroję drobniutko. Rosół przecedzam , uzupełniam wrzącą wodą do około 2 i pół litra. Odlewam do garnuszka jakieś 250 ml i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak jest całkowicie rozpuszczona mieszam z pozostałym rosołem. 
Groszek konserwowy przelewam na sitku i odcedzam . Jajka kroję w plastry, umytą i osuszoną natkę siekam. Marchew i pietruszkę kroję w ozdobne plasterki. Układam w jednorazowych pojemniczkach, najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką. 
Zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie zakładam przykrywki i układam do lodówki w celu stężenia.
Z tej porcji wyszło mi 12 pojemniczków o poj. 250 ml, zostało trochę rosołu wiec zalałam same warzywa z groszkiem i jajkiem:)
 

 

 

Sprawdź inne wpisy

prymat