Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłuszcze dobre i złe

W jakich produktach znajdziemy zdrowy tłuszcz? A jakich tłuszczy najlepiej unikać?

Wypowiedź Beaty Mrozik, dietetyka z Centrum Naturhouse:

Tłuszcze dzielimy na: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans. Tłuszcze trans dzielimy na naturalne (znajdują się w mleku i mięsie) i sztuczne - wyprodukowane przez człowieka. Tłuszczy trans należy zdecydowanie unikać, gdyż wywierają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i wygląd i mogą powodować:
- wzrost stężenia "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi,
- wzrost masy ciała,co prowadzi do powstawania najgroźniejszego tzw. trzewnego typu otyłości,
- choroby cywilizacyjne,
- agresję,
- obniżają poziom "dobrego" cholesterolu HDL,
- obniżają koncentrację i pamięć.
- powodują również rozwój insulinooporności, która zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Dlatego będąc w restauracji:
- warto wybierać potrawy grillowane, pieczone, duszone lub gotowane na parze (unikać smażonych albo w cieście).
- najlepiej nie zamawiać frytek, ponieważ smażą się na wielokrotnie podgrzewanym oleju (najczęściej typu trans).
- przy wyborze sałatek warto unikać sosów majonezowych lub na bazie śmietany, lepsza będzie oliwa z oliwek lub sos jogurtowy.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w oliwkach, oleju rzepakowym, orzechach włoskich, orzeszkach ziemnych, migdałach, awokado. Natomiast wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które dzielimy na dwie grupy, zawierają takie produkty jak: typ omega 3 (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, siemię lniane, olej rzepakowy, orzechy włoskie); typ omega 6 (olej słonecznikowy, olej sojowy, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron). Zdrowy tłuszcz jest zawsze tłoczony na zimno i ma postać płynną.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak