- opakowanie gotowego ciasta kruchego (400g)
- 300g szpinaku mrożonego (może być i więcej)
- 300g boczku
- 7-10 jajek
- 250g sera w kawałku do starcia
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- chili
Z podanych proporcji wychodzą dwie tarty. Boczek smażę na patelni. Szpinak rozmrażam i mieszam razem z boczkiem w misce. Czekam aż lekko wystygnie po czym wlewam rozbełtane jajka. Przyprawiam wszystko solą pieprzem i chili, wyciskam czosnek. W naczyniu rozprowadzam cienko ciasto robiąc wysokie "brzegi". Naczynie może być dowolnego kształtu - ja osobiście używam okrągłego oraz kwadratowego zarazem. Gdy już uklepię ciasto w naczyniu nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wlewam jajka z boczkiem i szpinakiem a na samą górę sypię starty ser. Zapiekam ok 25 -30 min. Smacznego !