Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z boczkiem i szpinakiem.

Jedno z moich ulubionych dań to tarta. Uwielbiam kombinować i wymyślać nowe wersje a jest ich sporo. Każdy znajdzie coś dla siebie ponieważ możliwości są nieograniczone :)
Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta kruchego (400g)
  • 300g szpinaku mrożonego (może być i więcej)
  • 300g boczku
  • 7-10 jajek
  • 250g sera w kawałku do starcia
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili

Z podanych proporcji wychodzą dwie tarty. Boczek smażę na patelni. Szpinak rozmrażam i mieszam razem z boczkiem w misce. Czekam aż lekko wystygnie po czym wlewam rozbełtane jajka. Przyprawiam wszystko solą pieprzem i chili, wyciskam czosnek. W naczyniu rozprowadzam cienko ciasto robiąc wysokie "brzegi". Naczynie może być dowolnego kształtu - ja osobiście używam okrągłego oraz kwadratowego zarazem. Gdy już uklepię ciasto w naczyniu nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wlewam jajka z boczkiem i szpinakiem a na samą górę sypię starty ser. Zapiekam ok 25 -30 min. Smacznego !

Tarta z boczkiem i szpinakiem. 

Tarta z boczkiem i szpinakiem. 

Tarta z boczkiem i szpinakiem. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak