Tagliatelle szpinakowe z tymiankowo - pietruszkowym pesto

Przedstawiam przepis na smaczny i aromatyczny, szpinakowy makaron tagliatelle otulony pesto tymiankowo - pietruszkowym. To zielone połączenie to bardzo pożywna i zdrowa propozycja obiadowa, która przeplata smaki ziół z intensywnym aromatem czosnku, owocową nutą sera Rubin oraz białego wina.
Danie jest smaczne, zdrowe i bardzo pożywne. Taki talerzyk doda nam sił i energii oraz zmusi do aktywności w dzień, który do niej specjalnie nie zachęca ;)
Potrzebujemy następujących składników:
- szpinakowego makaronu tagliatelle
- DO PESTO:
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 60 g orzechów nerkowca
- 60 g sera Rubin
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego wina np. białego Bordeaux
- czarny pieprz
- sól
Jeśli mamy wszystkie składniki, przystępujemy do przygotowania:
Ser Rubin ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy aby uwolnił swój smak i aromat.
Orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.
Tymianek i natkę pietruszki delikatnie siekamy.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy:
- posiekane zioła
- 3 ząbki czosnku
- uprażone nerkowce
- starty Rubin
- 2 łyżki białego wina
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
i miksujemy.
Po chwili (cały czas miksując) dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinakowe tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z przygotowanym pesto.
Całość wykładamy na talerze, posypujemy dodatkowo serem i dekorujemy zieleniną.
Życzę smacznego! :)