Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sposób na idealną babkę drożdżową

Jak przygotować idealną, delikatną, puszystą i smaczną babkę drożdżową? Co zrobić, aby dobrze wyrosła i nie powstał w niej niechciany zakalec? Jest na to sposób, który przyda nam się już niedługo, gdyż wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc.

Babka to tradycyjne, polskie ciasto drożdżowe przygotowywane najczęściej w okresie świąt wielkanocnych. Babka drożdżowa przypomina nam smaki dzieciństwa i kojarzy się z ciepłymi i cudownymi chwilami spędzonymi w gronie rodzinnym.

Kochamy ją za niezwykłą delikatność, puszystość, cudowny aromat oraz wszelkie dodatki, które kryją się w tym mięciutkim cieście.

Ale jak samodzielnie przygotować idealną, delikatną, puszystą i smaczną babkę drożdżową? Co zrobić, aby dobrze wyrosła i nie powstał w niej niechciany zakalec?

 

W procesie przygotowywania babki istnieją 4 ważne zasady, których zachowanie sprawi, że nasza babka zawsze będzie idealna:

 

ZASADA 1 – ODPOWIEDNIA MĄKA

 

Do przygotowania babki używajmy odpowiednich typów mąki pszennej, przeznaczonych do wypieku ciast drożdżowych. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa (typ 450), wrocławska (typ 500) i luksusowa (typ 550).

 

ZASADA 2 – ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWANY ZACZYN

 

Podczas przygotowania babki, musimy odpowiednio przygotować zaczyn i pobudzić drożdże do pracy. Nigdy nie łączmy bezpośrednio świeżych drożdży z mąką, ani nie zalewajmy ich gorącym mlekiem lub wodą, ponieważ je zabijemy. Mleko do zaczynu powinno być delikatnie ciepłe.

 

ZASADA 3 – WŁAŚCIWIE WYROBIONE CIASTO

 

Jednym z najważniejszych etapów przygotowywania babki jest odpowiednio długi i dokładny czas wyrabiania ciasta.  Odpowiednio zagniecione sprawi, że babka będzie delikatna oraz nie pojawi się w niej zakalec. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie nam odchodziło od rąk, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

 

ZASADA 4 – ODPOWIEDNI CZAS WYRASTANIA CIASTA

 

Ciasto na babkę drożdżową, zawsze musimy odstawić do odpowiedniego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak aby mogło podwoić swoją objętość. Zazwyczaj jest to czas około 1 do 1,5 godziny.

 

PRAKTYCZNE PORADY

 

  • Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, do nagrzanego piekarnika wstawmy naczynie z wodą, która odda parę i nawilży babkę;

  • Do tradycyjnej babki drożdżowej używajmy świeżych, a nie suszonych drożdży;

  • Babkę wyjmujmy z formy, dekorujmy oraz krójmy na kawałki dopiero po jej całkowitym ostygnięciu.

 

A jaki jest mój przepis na babkę? Ja najbardziej lubię babkę z rodzynkami i nutą wanilii, którą otula delikatny cukier puder. Taka babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)

 

Waniliowa babka z rodzynkami

 

 

Sposób na idealną babkę drożdżową

 

Składniki:

- 500 g mąki tortowej

- 35 g świeżych drożdży

- 200 ml ciepłego mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 jajka + 1 żółtko

- 100 g masła

- ziarenka z laski wanilii

- szczypta soli morskiej

- 100 g rodzynek

 

Przygotowanie:

 

1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.

Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły odpowiednio urosnąć.

* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże

 

2. Rodzynki parzymy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.

 

3. Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.

 

Sposób na idealną babkę drożdżową

 

4. Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto.

* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.

Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.

Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.

 

Sposób na idealną babkę drożdżową

 

5. Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

* Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

 

Sposób na idealną babkę drożdżową

 

Babkę możemy podawać z dżemem, masłem orzechowym lub jeść ją samodzielnie jako dodatek do kawy lub herbaty

 

Sposób na idealną babkę drożdżową

 

Życzę smacznego! 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak