Soczysty arbuz, majowe szparagi i grecka feta – czyli Dzień Matki u Roberta Sowy

Opublikowano: 26.05.2011
Autor: Doradca Smaku
Soczysty arbuz, majowe szparagi i grecka feta – czyli Dzień Matki u Roberta Sowy
Zapraszamy do obejrzenia piątej już odsłony drugiej serii Wideo bloga Roberta Sowy. Tym razem Robert Sowa pokaże jak zaskoczyć lekko i wiosennie Mamę w swoje święto. Jego historia wywodzi się już ze starożytnej Grecji, gdzie czczono wiosenne święto Matki Natury, podczas którego składano hołd Rei, żonie Kronosa, która była matką wszechświata i wszystkich bóstw.

Robert Sowa nawiązując do tej bogatej historii odkrywa sekrety greckich składników, wprowadzając nas w tajniki tej kuchni, zdradzone mu przez swojego greckiego przyjaciela. Wiosenne owoce, majowe szparagi i grecka feta – z tego może powstać wyłącznie coś wyjątkowego dla naszych Mam!

Wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, intrygującymi ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.

Zapraszamy do oglądania odświeżonej odsłony, a wraz z nią – nowych smaków – podzielcie się z nami opiniami o wprowadzonych zmianach!

Sposób przygotowania


Ugotowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona oraz kiełki słonecznika. Całość połączyć z sosem greckim przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
Sałatkę ułożyć na talerzach, posypać aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty i oregano.
prymat