Smak karnawałowej salsy
Opublikowano: 11.02.2011
W czwartym odcinku swojego wideo-bloga Mistrz kulinarny Robert Sowa zaprasza Nas na pieczonego dorsza z salsą z papryki z dodatkiem aromatycznej kolendry. Jak widać karnawałowy brazylijski taniec salsa i salsa z papryki i kolendry Roberta Sowy tworzą duet niesamowicie żywiołowy i intensywny. A więc w nadchodzące dni królować będzie salsa na parkiecie i salsa na talerzu… Kolorowe danie proponowane przez Roberta Sowę jest zdrowe, a jednocześnie bardzo pożywne. Z pewnością da nam energię niezbędną do tańca i zabawy.
Mistrz Kuchni oprócz propozycji na karnawał podzieli się z Nami cennymi poradami jak profesjonalnie przyrządzić rybę, by wykorzystać wszystkie jej walory smakowe. Zdradzi nam w jaki sposób połączyć składniki karnawałowej salsy, aby wyróżniała się harmonią smaków.
Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Mistrz Kuchni oprócz propozycji na karnawał podzieli się z Nami cennymi poradami jak profesjonalnie przyrządzić rybę, by wykorzystać wszystkie jej walory smakowe. Zdradzi nam w jaki sposób połączyć składniki karnawałowej salsy, aby wyróżniała się harmonią smaków.
Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Sposób przygotowania
Umyty i oczyszczony filet z dorsza zalać marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Umyte papryki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C i piec do momentu zrumienienia skórki. Ciepłe papryki zawinąć w folię spożywczą, poczekać około 15 minut aż zaparują, a następnie obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych papryki pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami salsy. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Dorsza piec 20 minut w temperaturze 180˚C, podawać z aromatyczną salsą paprykowo-ziołową i limonką.