Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słów kilka o gofrach belgijskich

Na drożdżach czy bez nich? Które są jedyną właściwą wersją? Nie wiem, ja lubię obie :D

Ktoś mi zarzucił,że moje gofry belgijskie są niesłuszne ideowo, bo nie są na drożdżach...

Następnego dnia z kolei przeczytałam,że belgijskie, upieczone tym razem na drożdżach nie smakują jak te, które osoba komentująca jadała za granicą...

W czym problem? Pewnie w tym,że są dwie wersje belgijskich gofrów i każda z osób miała do czynienia z innymi.

A było tak-pewnego poranka wpadł mi w oko przepis na gofry belgijskie. A właściwie zastanowiło mnie czemu dwa całkiem różne przepisy nazywają się tak samo. Jeden był na drożdżach, drugi bez. Na pierwszy ogień poszły te bez...I co? Kolejne pyszne gofry, które mogę polecić z czystym sumieniem :) Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Niezbyt słodkie. Pysznie się skomponowały z bitą śmietaną, truskawkami i złotym syropem.

Składniki:

4     szklanki mąki pszennej (2 typ 550 i 2 typ 850)

5 jajek

3 szklanki mleka

8 łyżek rozpuszczonego masła

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka cukru waniliowego

4 łyżki brązowego cukru

Pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Jajka wbijamy do  miski i miksujemy. Dolewamy roztopione masło i mleko. Miksujemy. Wsypujemy mąkę, sodę, cukry i sól. Miksujemy na gładką masę. Ciasto jest dość gęste.

Pieczemy aż gofry zrobią się rumiane. Studzimy na kratce.

Słów kilka o gofrach belgijskich

Trochę później wzięłam się za tą drugą wersję. I co mogę powiedzieć...Przede wszystkim te gofry są inne niż klasyczne, bo są z dodatkiem drożdży. Są bardzo chrupkie, mało słodkie, da się wyczuć drożdże, ale warto z nimi poeksperymentować właśnie przez tą inność. Mają jeszcze inną zaletę, dobrze wypieczone i wystudzone na kratce bardzo długo pozostają chrupiące. Ale żeby nie było za różowo mają też wady. Ciasto trzeba robić w dużym naczyniu i zaglądać do niego co jakiś czas (ja o moim zapomniałam i zostawione bez opieki zaczęło uciekać z miski ;) ) Druga wada to drożdżowy zapach-całe mieszkanie pachniało przez to ciasto jak browar.

 

Składniki:

2 i 1/3 szklanki mleka

100 g masła

4 łyżki brązowego cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżka cukru waniliowego

3 duże jajka

3 szklanki mąki pszennej

łyżka suszonych drożdży instant

 

Sposób wykonania:

Podgrzewamy mleko(ma być mocno ciepłe) Wlewamy je do dużej miski , dodajemy masło, oba cukry i sól. Mieszamy, aż masło się roztopi .Dodajemy jajka, mąkę i drożdże. Mieszamy.

Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, żeby podrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie można wstawić je na kilka godzin (albo i całą noc)  do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Gofrownicę rozgrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Słów kilka o gofrach belgijskich

 

Słów kilka o gofrach belgijskich

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak