Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki prezent na Walentynki

14 luty to dzień wszystkich zakochanych, w którym chcemy wyrazić swoją wielką miłość do naszej drugiej połowy. Z tego powodu wręczamy sobie drobne prezenty, ale najbardziej cieszą te przygotowane własnoręcznie, prosto z serca...

Dzień Świętego Walentego stawia przez zakochanymi wiele chwil pełnych wrażeń, ciepłych uczuć oraz wyznań miłości. Jak najlepiej wyrazić swe uczucia w postaci drobnego upominku? Co sprawi ogromną radość naszej drugiej połowie?

Najbardziej cieszą podarunki, choćby te najmniejsze, ale płynące prosto z naszego serca, w które włożyliśmy swoją pracę. Takim idealnym prezentem na dzień zakochanych, mogą być własnoręcznie upieczone, smaczne i aromatyczne ciasteczka w kształcie serduszek, których kształt dodatkowo podkreśli naszą miłość.

 

Poniżej przedstawiam kilka propozycji na walentynkowe ciasteczka.

Pierwsza propozycja to słoneczne serducha kokosowe - szybkie w przygotowaniu, smaczne i pachnące kokosem ciasteczka z dodatkiem promieni słońca.

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki typ 650
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 90 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- kilka kropel aromatu migdałowego
- wiórki kokosowe (barwione kurkumą)
- 1 szczypta soli
+ 2 białka i 1 łyżeczka cukru pudru (do posmarowania ciastek)

Przygotowanie:

1. Olej kokosowy przekładamy do miseczki wraz z jajkiem i żółtkiem oraz cukrem i cukrem waniliowym - ubijamy za pomocą miksera.

Następnie dodajemy po szczypcie soli i kurkumy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 15 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy serducha za pomocą foremki, maczamy je w białkach wymieszanych z cukrem pudrem, a następnie w "kurkumowych" wiórkach kokosowych.

Tak przygotowane serducha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 10 minut.

 

Słodki prezent na Walentynki

 

A jeśli nasza druga połowa lubi korzenne i wyraziste smaki to wybierzmy bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne serduszka korzenne, wypełnione ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

Składniki:

CIASTO:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z laski wanilii
- 1 opakowanie przyprawy do piernika PRYMAT (20 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek ziaren słonecznika

DODATKI (do posmarowania ciastek):
- 1 białko
- cukier puder (z cukru trzcinowego)

Przygotowanie:

1. Do miski przesiewamy obie mąki oraz dodajemy ziarna słonecznika i siemienia lnianego.

2. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

3. Jajko i żółtko ubijamy mikserem wraz z cukrem trzcinowym oraz dodatkiem ziarenek wanilii.

Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajemy do nich kawałki pokrojonego masła i dalej ubijamy wszystko przy pomocy miksera.

4. Powstałą masę dodajemy do suchych składników w misce i wyrabiamy ciasto.

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.

5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

Uformowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy nich roztrzepanym białkiem, wymieszanym z cukrem pudrem (dzięki temu ciasteczka nabiorą połysku).

6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.

Ciasteczka przechowujemy w puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości.

 

A dla wszystkich ceniących zdrowe i pożywne przekąski, świetnym wyborem będą ciasteczka błonniczki, które są niezwykle smaczne, pełne błonnika oraz idealnie nadają się do schrupania :)

Składniki:

- 140 g mąki graham lub pełnoziarnistej
- 40 g maki pszennej typ 650
- 70 g płatków owsianych (górskich)
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 130 g cukru brązowego
- 15 g cukru waniliowego
- 100 ml oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 3 łyżki kefiru
- 1 łyżka wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/4 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Do przygotowania ciasteczek potrzebny będzie nam młynek do kawy, którym rozpoczniemy przygotowywanie ciasteczek.

W młynku mielimy płatki owsiane i przekładamy je do miski. Następnie z obu cukrów (brązowego lub zwykłego oraz waniliowego) robimy cukier puder i dodajemy do zmielonych płatków.

Do zmielonych składników dodajemy obie mąki, otręby żytnie, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, wodę, olej i kefir*.

* użyłam kefiru brzoskwiniowego, choć doskonale sprawdzi się także naturalny lub inny smakowy.

Następnie ze wszystkich składników ugniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 20 minut.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Podczas pieczenia ciasteczka warto obserwować, aby się nie przypaliły.

Gotowe ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętej puszce lub pudełku.

 

Ciasteczka w kształcie serca to najlepszy wybór na drobny upominek walentynkowy, który z pewnością ucieszy naszą drugą połowę, rozpieści zmysły i doda energii na wspólne spędzanie tego cudownego dnia :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak