SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 1 kg białego twarogu
- 1 szklanka mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Kokosowa chmurka:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Spód:
- herbatniki Petit bouree
- mleko (do namaczania)
PRZYGOTOWANIE:
1. Ser biały dokładnie zmielić i dodać do niego 2 budynie śmietankowe, 2 jajka , 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki najpierw dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zmiksować na jednolitą i gładką masę.
* Po zmiksowaniu, do masy serowej możemy dodać także rodzynki.
2. Blaszkę o wymiarach 23,5 x 39,5 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki, tak aby dokładnie pokrywały spód.
Przed ułożeniem herbatniki z każdej strony delikatnie moczymy w mleku. Pamiętajmy, aby ich nie przemoczyć, a jedynie nawilżyć.
3. Następnie na herbatniki wykładamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.
4. Podczas pieczenia przygotowujemy kokosową chmurkę, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę.
Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika.
Na wierzch masy serowej wykładamy ubitą pianę i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)