Sałatka na każdą okazję

Opublikowano: 11.02.2015
Autor: Futka
Sałatka na każdą okazję
Co przygotować na drobny poczęstunek, jeśli w naszym domu niebawem pojawią się goście? Jak szybko, ale zarazem smacznie ich ugościć? Najlepszym rozwiązaniem będzie sałatka...

Sałatka jest świetną przekąską, ale nierzadko jest to także jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. To wieloskładnikowe połączenie często gości na naszych stołach podczas świąt, imienin, urodzin czy spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. 

Sałatka to także najlepsze rozwiązanie na szybki, pożywny i smaczny poczęstunek, kiedy za chwilę w naszym domu mają pojawić się goście.

Któż z nas, nie miał sytuacji, kiedy nagle zadzwonił telefon, a w nim usłyszeliśmy zapowiedź rychłej wizyty ciotki, rodziców czy też znajomych?

Zamiast głowić się nad tym, czym moglibyśmy poczęstować gości podczas ich wieczornej wizyty, szybko zdecydujmy się na przygotowanie sałatki.

 

Ja zawsze sięgam po sałatkę makaronową z dipem bazyliowo - czosnkowym. Uwielbiam ją! Gości w mim domu od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Smakuje wszystkim - dzieciom oraz dorosłym. Składniki w niej użyte otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii.

 

Aby ją przygotować, potrzebujemy następujących składników:

- 100 g makaronu (gwiazdki)
- 100 g żółtego sera
- 100 g kiełbasy drobiowej z piersi kurczaka
- 1 puszki słodkiej kukurydzy konserwowej
- 3 dużych ogórków gruntowych lub 1 ogórka szklarniowego

NA DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:

- 170 g jogurtu naturalnego (użyłam Activii)
- 5 - 6 łyżeczek majonezu delikatnego lub jogurtowego
- 2 ząbków czosnku
- garści listków bazylii
- 2 łyżeczek suszonej bazylii
- soli
- pieprzu

 

A przygotowanie jest bardzo proste:

KROK 1. Makaron gwiazdki gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i kleksem oleju lub masła. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i studzimy.

Następnie przygotowujemy dip:

Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 - 6 łyżeczek delikatnego majonezu i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia się obu składników bazowych.

Sporą garść świeżych lisków bazylii drobno siekamy i dodajemy do miseczki wraz z 2 łyżeczkami suszonej bazylii i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wszystko mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

KROK 2. Do dużej miski dodajemy ugotowany makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki, żółty ser* i lekką kiełbaskę z piersi kurczaka. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dipem i dokładnie mieszamy.

* Ważne aby ser był półtwardy. Do sałatki świetnie sprawdzi się francuski Morbier.

Odstawiamy na chwilę dla dobrego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :-)

prymat