Sałatka grecka

Opublikowano: 04.04.2014
Autor: Doradca Smaku
Sałatka grecka

Jednym z dań, które jako pierwsze przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o słonecznej Grecji jest niewątpliwie sałatka grecka. Czy wiemy jednak z jakich składników składa się prawdziwa grecka sałatka?  W jaki sposób powinniśmy pokroić ser feta? Odpowiedzi znajdziemy poniżej.

Sałatka grecka oznacza dosłownie „sałatka wiejska” (horiatiki - χωριάτικη σαλάτα). Jest to tradycyjna potrawa kuchni greckiej przygotowywana ze świeżych warzyw (pomidory, ogórki, czerwona cebula, zielona papryka, oliwki), sera feta, oliwy z oliwek, natki pietruszki oraz aromatycznych przypraw, takich jak: sól, pieprz czarny i oregano. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórki w półokręgi, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki. Warzywa skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i posypujemy oregano. Na warzywa wykładamy oliwki oraz ser feta.

O ile w kwestii składników oryginalnej greckiej sałatki panuje zgoda, to już sposób podania i krojenia sera feta jest kwestią sporną. Feta to miękki, biały ser, za jego najszlachetniejsze odmiany uznaje się te produkowane z mleka owczego lub koziego. Po grecku feta oznacza po prostu „plaster” i zdaniem wielu właśnie tak, w postaci jednego, sporego plastra ułożonego na warzywach i skropionego oliwą z oliwek, powinien być podana feta w sałatce greckiej. Wiele osób jednak, dla lepszego wymieszania się smaków, kroi ser feta w kostkę.

Każdy, już na własnym talerzu, może doprawić sałatkę wg własnego smaku solą, pieprzem i ewentualne odrobiną octu winnego.

prymat