Przegląd sałat

Opublikowano: 04.04.2014
Autor: Doradca Smaku
Przegląd sałat

Różnorodność gatunków sałat gwarantuje niemal nieograniczone spektrum możliwości łączenia kolorów i smaków każdego dnia. Wszystkie rodzaje sałat mają jednak wspólne cechy. Są niskokaloryczne i ułatwiają procesy trawienia.

Sałata lodowa ma chrupkie liście, które wyróżniają się orzeźwiającym, lekko orzechowym smakiem. Dzięki swojej starej budowie nie rozpada się szybko i na długi czas przed spożyciem można wymieszać ją z sosem, nie tracąc przy tym na jakości. Główkę sałaty lodowej można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Endywia pochodzi z rodziny cykoriowatych. Główki sałaty są wypełnione żółtym sercem, a jej liście zewnętrzne są zielone, lekko pofalowane. Jeżeli serce stanowi minimum 1/3 główki oznacza to, że endywia jest dobrej jakości. Gorzka substancja inulina nadaje jej aromatyczny, pikantny smak.

Roszponka nazywana również roszpunką i jest znana ze swojego orzechowego smaku, który zawdzięcza wysokiej zawartości oleju eterycznego. Doskonale smakuje z grzybami, serem, rybami, grzankami i jajkami. Roszponka tak samo jak pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza.

Sałata rzymska nazywana również sałatą długolistną ma przyjemny, lekko słodkawy smak oraz chrupiące liście. Można ją jeść na surowo, ale również ugotowana lub uduszona znajduje swoje zastosowanie w wielu potrawach. Liście wewnętrzne sałaty rzymskiej są delikatniejsze, ponieważ dociera do nich mniej promieni słonecznych.

Kapusta czerwona spożywana jest na surowo do sałatek lub gotowana jak jarzyna. Dzięki swojemu delikatnemu, wykwintnie słodkiemu smakowi idealnie nadaje się – zwłaszcza ugotowana – do potraw mięsnych. Nie powinna być przechowywana wraz z owocami, ponieważ kapusta może się przez to szybciej zepsuć.

Rukola posiada aromatyczny, lekko pikantny, pieprzowy smak. Większe i starsze liście mogą być nawet gorzkawe. Z uwagi na to, że dość szybko więdnie, należy ją przygotowywać kiedy jest świeża. Z powodu swojego mocnego smaku doskonale sprawdza się jako składnik mieszanek sałat. Można ją przygotowywać w połączeniu z kawałkami parmezanu.

Polecamy mieszanki sałat Eisberg:

Przegląd sałat Przegląd sałat Przegląd sałat Przegląd sałat

 

prymat