Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pomidor – jak obrać go ze skórki?

Jaki jest najszybszy i najprostszy sposób na obranie pomidora ze skórki? 

Najszybszym i najprostszym sposobem na obranie pomidora jest zanurzenie go na kilkanaście sekund we wrzątku. Po tym czasie pomidora należy wyjąć, przelać zimną wodą i naciąć od spodu na krzyż. Skórka będzie odchodziła z łatwością.

Pomidorów nie powinniśmy łączyć z ogórkiem ponieważ enzym askorbinowy, który jest zawarty w ogórku utlenia witaminę C z pomidora. Wystarczy zaledwie kilka mililitrów soku z ogórka by utlenić witaminę C z aż 5 kilogramów pomidorów!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak