Polędwiczki w glazurze miodowo-musztardowej

Opublikowano: 26.10.2012
Autor: Viki
Polędwiczki w glazurze miodowo-musztardowej

Cześć !
 W moim pierwszym wpisie na tym blogu, pokażę przepis na przepyszne i co najważniejsze, proste w przygotowaniu polędwiczki ;)

Trzeba przygotować:
polędwiczkę wieprzową,
tymianek,
majeranek,
rozmaryn,
pieprz,
sól,
ostra papryka,
2 łyżki musztardy (najlepiej ostra)
2 łyżeczki jasnego miodu (ja dodaję lipowy),
oliwa z oliwek,
2 łyżki masła

 Z polędwiczek usuwamy zbędne żyłki i kroimy w plastry (tak 2-3 cm grubości) i robijamy lekko dłonią. Dodajajemy sól i czarny pieprz, w klepujemy w mięso i odstawiamy nabok; teraz przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy musztardę i miód oraz odrobinę rozmarynu. Wszystko mieszamy. Do marynaty wrzucamy polędwiczki i odstawiamy do lodówki na godzinę, chociaż smażyć można już po 15 min. chyba że chcemy by w mięsie było bardzo czuć aromat.
 Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki z każdej strony (do zrumienienia, kilka minut z każdej strony wystarczy). Pod koniec smażenia dodajemy masło do smaku i posypujemy polędwiczki tymiankiem i gotowe !

Życzę smacznego ;)

Do polędwiczek można zrobić sałatkę z fetą. Do tego usmażyć pomidorki koktajlowe na oliwie z oliwek z ząbkiem czosnku ;)

Sprawdź inne wpisy

prymat