Pizza bez glutenu i drożdży? To możliwe!

Opublikowano: 28.02.2015
Autor: Futka
Pizza bez glutenu i drożdży? To możliwe!
Czy osoby nietolerujące glutenu oraz drożdży muszą zrezygnować z jedzenia pizzy? Absolutnie nie! Wystarczy odpowiednio przygotować ciasto. Jak to zrobić? Jakich użyć składników?

Każdy z nas od czasu do czasu lubi zjeść kawałek smacznej i pachnącej pizzy. Kochamy ją za niepowtarzalny smak, aromat oraz możliwość wykorzystania do niej różnorodnych składników.

Podstawą klasycznej włoskiej pizzy jest ciasto drożdżowe, przygotowywane ze świeżych drożdży piwnych, mąki pszennej, oliwy z oliwek extra vergine oraz soli. Niestety, osoby nietolerujące glutenu, który zawarty jest w mące pszennej oraz nietolerujące drożdży, nie mogą pozwolić sobie na kawałek pizzy na tradycyjnym cieście. Czy w związku z tym, muszą zrezygnować z jedzenia tego przysmaku? Otóż, nie. Wystarczy, że przygotują ciasto nie zawierające obu tych składników.

 

Oczywiście, nic nie jest w stanie zastąpić klasycznego smaku ciasta drożdżowego, ale pizza na innym cieście także może być niezwykle smaczna. Dodatki są dowolne. Możemy użyć rozmaitych produktów tj. szynka, tuńczyk, ser, pieczarki czy brokuły oraz układać je na ulubionych sosach - pomidorowym czy rokforowym.

A jak przygotować ciasto nie zawierające glutenu i drożdży? Oto dwie propozycje:

 

PROPOZYCJA 1. PIZZA NA CIEŚCIE KUKURYDZIANO - GRYCZANYM

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 czubata łyżka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 1/3 szklanki mleka
- 4 - 5 łyżek oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 1 żółtko + 1/2 spienionego białka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- około 0,5 łyżeczki soli
- przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy

Propozycja składników na sos i dodatki (można użyć innych):

SOS:

- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- ostra papryka
- sól do smaku
- cukier brzozowy

DODATKI:

- ser Mozzarella
- cebula biała
- zielone oliwki
- pieczarki
- polędwica sopocka lub szynka
+ listki bazylii

 

Przygotowanie:

 

1. Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej, sodę oczyszczoną, sól, cukier brzozowy, pieprz, około 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich i szczyptę kurkumy. Mieszamy wszystkie suche składniki.

Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka - ugniatamy ciasto.

Ciasto odstawiamy do lodówki*.

* Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki - wtedy będzie bardziej puszyste.

 

2. Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy ciasto.
Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brzozowym, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Sos możemy zakwasić odrobiną octu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.

 

3. Pieczarki obieramy i kroimy w paski.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.

 

4. Ciasto po odleżeniu w lodówce, jeszcze raz zagniatamy i w zależności od tego, jak będziemy piec, postępujemy następująco:

OPCJA 1. Jeśli będziemy piec w formie to smarujemy ją olejem, a następnie układamy w niej ciasto.

OPCJA 2. Jeśli będziemy piec na papierze do pieczenia to również musimy posmarować go olejem, a następnie uformować odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować.

* Smarowanie blachy i papieru pozwoli uniknąć przylepienia ciasta. Pamiętajmy, że nie jest to typowe ciasto na pizzę i musimy postępować mniej standardowo.

Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

 

Pizza bez glutenu i drożdży? To możliwe!

 

5. Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem Mozzarella i dodajemy pieczarki, polędwicę i oliwki*.

* Jako dodatków możemy użyć innych, ulubionych składników.

 

Pizza bez glutenu i drożdży? To możliwe!

 

6. Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut.

Gotową pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii.

Upieczone w ten sposób ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.

 

PROPOZYCJA 2. PIZZA ZIEMNIACZANA

 

 

CIASTO

- 300 g ziemniaków
- 150 g mąki gryczanej
- szczypta soli

SOS DO PIZZY

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- sól do smaku

DODATKI

- kawałki tuńczyka
- czarne oliwki
- ser Cheddar
- oregano
- świeże listki bazylii
+ oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

 

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

Następnie rozbijamy je tłuczkiem, dodajemy mąkę gryczaną, sól do smaku i zagniatamy ciasto.

 

Pizza bez glutenu i drożdży? To możliwe!

 

2. Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

3. Następnie przygotowujemy prosty sos do pizzy:

Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, przegotowaną wodę, łyżkę octu jabłkowego, cukier brzozowy, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wszystko dokładnie mieszamy.

 

4. Blachę, w której będziemy piec pizzę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek.

Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem ziemniaczanym, które smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem Cheddar.

Następnie układamy tuńczyka, oliwki i posypujemy wszystko oregano*.

* możemy użyć innych dodatków.

 

Pizza bez glutenu i drożdży? To możliwe!

 

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Na upieczoną pizzę układamy świeże listki bazylii.

 

Życzę smacznej i bezglutenowej pizzy, bez dodatku drożdży! :)

prymat