Kto powiedział, że ziemniaki nadają się tylko na obiad?
Dla mnie to świetna przekąska! Uwielbiam podjadać chrupiące, upieczone ziemniaczki z pysznym sosem...a najlepiej smakują jedzone ręką - palcami :)
Skłaniki:
- ziemniaki
- przyprawy: czerwona papryka, sól, pieprz, bazylia itp
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego kopru
Ziemniaki obieram i kroję (niektórzy pieką w łupinach). Każdego ziemniaka smaruję na górze odrobinką masła. Posypuję przyprawami lub ziołami - według upodobań. Piekę w rozgrzanym piekarniku w temp. 180C ok godziny. W miseczce mieszam śmietanę, majonez i jogurt oraz dodaje wyciśnięty przez maszynkę czosnek oraz sól i koperek suszony. Ziemniaki podaję jako dodatek do mięska lub jako osobne danie.
Smaczności!


