Owocowy zawrót głowy, truskawki
Opublikowano: 29.06.2011
Owoce które zapowiadają nadchodzące lato. Pachnące, soczyste o pięknej barwie i wspaniałym smaku. Cenne źródło witaminy C jak i innych witamin. Zawierają mnóstwo minerałów. Są również bogate w pektyny które usprawniają pracę jelit. Mają wiele właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu, korzystnie wpływają na układ pokarmowy ,naszą skórę mają właściwości odchudzające. Są doskonałym owocem na przetwory i mrożonki. Sezon truskawkowy już dobiega końca . Co przygotowaliście do swojej spiżarki i jak wykorzystaliście te cudowne owoce. Ja wykorzystałam go na maxa , robiąc mnóstwo przetworów ,deserów i potraw z truskawek. A oto kilka przepisów:
Truskawki ze śmietą:
- truskawki 500 gram
- cukier 5 łyżek
- śmietana kremówka 400 ml
Truskawki myjemy ,odrywamy korzonki. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem . truskawki kroimy na cząstki , śmietaną polewamy owoce.
Roladki drobiowe z truskawkami :
Naleśniki z bitą śmietaną i truskawkami :
jajka, mleko , wodę ,cukier ,sól i makę miksujemy. Smażymy naleśniki. Śmietane miksujemy z cukrem pudrem , na chłodne naleśniki nakładamy śmietanę i pokroione w plastry truskawki.
Jogurt truskawkowy:
Roladki drobiowe z truskawkami :
- filety drobiowe 4 sztuki
- truskawki 300 gram
- wino białe słodkie 100 mililitrów
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Naleśniki z bitą śmietaną i truskawkami :
- jajka 2 sztuki
- mleko 1 szklanka
- mąka 2 szklanki
- woda 1 szklanka
- cukier 4 łyżki
- sól szczypta
- śmietana 300 mililitrów
- cukier puder 5 łyżek
- truskawki 300 gram
- olej do smażenia
jajka, mleko , wodę ,cukier ,sól i makę miksujemy. Smażymy naleśniki. Śmietane miksujemy z cukrem pudrem , na chłodne naleśniki nakładamy śmietanę i pokroione w plastry truskawki.
Jogurt truskawkowy:
- truskawki 300 gram
- śmietana kremówka
- cukier 4 łyzki
Śmietanę miksujemy z cukrem , truskawki myjemy osuszamy, odcinamy korzonki i kroimy je w kostkę. Truskawki dodajemy do śmietany i dalej miksujemy. Wlewamy do szklanek.
Sałatka truskawkowo-winogronowa:
Sałatka truskawkowo-winogronowa:
- winogrona czerwone 100 gram
- truskawki 300 gram
- jogurt naturalny 200 ml
- cukier puder 3 łyzki
Truskawki i winogrona myjemy, z truskawek odrywamy kożonki. Owoce osuszamy i kroimy według uznania. Posypujemy cukrem i polewamy jogurtem.
Truskawki w galaretce :
Ciasto truskawkowe :
Truskawkowa galaretka z pieprzem:
Truskawki w galaretce :
- truskawki 2 kg
- woda 500 ml
- cukier 1 kg
- żel fix 2 sztuki
Ciasto truskawkowe :
- jajka 5 sztuk
- cukier 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka 1 szklanka
- truskawki 300 gram
- galaretka 1 sztuka
Truskawkowa galaretka z pieprzem:
- truskawki 1 kg
- cukier 1 kg
- woda 600 mililitrów
- żel fix 2 sztuki
- pieprz 5 ziaren
Truskawki myjemy, obrywamy korzonki i kroimy w kostke. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wode i powoli gotujemy. dodajemy żel fix doprowadzamy do wrzenia. Łyżka cedzakowa wyjmujemy truskawki ktore można wykorzystac np do naleśnikow. Do galaretki dodajemy pieprz, gorącą przekładamy do słoików. szczelnie zakrecamy i odstawiamy na 15 minut dnem do góry a nastepnie ustawiamy w chłodnym miejscu.
Smerfne nalesniki:
Smerfne nalesniki:
- jajka 2 sztuki
- mleko 1 szklanka
- woda 1 szklanka
- mąka 2 szklanki
- cukier 3 łyżki
- olej do smażenia
- truskawki kilka sztuk
- smietana 300 mililitrów
- cukier puder 5 łyżek
- galaretka szafirowa 1 sztuka
- sól szczypta
Z mąki, mleka, wody , jajek, cukru i soli obimy ciasto, smażymy naleśniki. Galaretke przygotowujemy w połowie wody jaka jest napisana na opakowaniu. schłodzona śmietanę miksujemy z cukrem, dodajemy teżejąca galaretke. nalesniki przekładamy niebieską pianka, układamy po pare pokroionych w plasterki truskawki.
Powoli żegnamy sezon truskawkowy:)
Powoli żegnamy sezon truskawkowy:)