Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy zawrót głowy, truskawki

Owoce które zapowiadają nadchodzące lato. Pachnące, soczyste o pięknej barwie i wspaniałym smaku. Cenne źródło witaminy C jak i innych witamin. Zawierają mnóstwo minerałów. Są również bogate w pektyny które usprawniają pracę jelit. Mają wiele właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu, korzystnie wpływają na układ pokarmowy ,naszą skórę mają właściwości odchudzające. Są doskonałym owocem na przetwory i mrożonki. Sezon truskawkowy już dobiega końca . Co przygotowaliście do swojej spiżarki i jak wykorzystaliście te cudowne owoce. Ja wykorzystałam go na maxa , robiąc mnóstwo przetworów ,deserów i potraw z truskawek. A oto kilka przepisów:

Truskawki ze śmietą:

  • truskawki 500 gram
  • cukier 5 łyżek
  • śmietana kremówka  400 ml
Truskawki myjemy ,odrywamy korzonki. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem . truskawki kroimy na cząstki , śmietaną polewamy owoce.

Owocowy zawrót głowy, truskawki 

Roladki drobiowe z truskawkami :

  • filety drobiowe 4 sztuki
  • truskawki 300 gram 
  • wino białe słodkie 100 mililitrów 
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia 
Filety myjemy,osuszamy i lekko rozbijamy. truskawki myjemy , odrywamy korzonki i kroiomy w plasterki. Mieso przyprawiamy solą i pieprzem. na mięsie układamy troche truskawek, i spinamy mięso wykałaczką. Obsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego , podlewamy winem i piecyemy 40 minut.

Naleśniki z bitą śmietaną i truskawkami :

  • jajka 2 sztuki
  • mleko 1 szklanka
  • mąka 2 szklanki
  • woda  1 szklanka
  • cukier 4 łyżki
  • sól szczypta
  • śmietana 300 mililitrów
  • cukier puder  5 łyżek
  • truskawki  300 gram 
  • olej do smażenia

jajka, mleko , wodę ,cukier ,sól i makę miksujemy. Smażymy naleśniki.  Śmietane miksujemy z cukrem pudrem , na chłodne naleśniki nakładamy śmietanę i pokroione w plastry truskawki.

Owocowy zawrót głowy, truskawki 

Jogurt  truskawkowy: 

  • truskawki 300 gram
  • śmietana kremówka 
  • cukier  4 łyzki
Śmietanę miksujemy z cukrem , truskawki myjemy osuszamy, odcinamy korzonki i kroimy je w kostkę. Truskawki dodajemy do  śmietany i dalej miksujemy. Wlewamy do szklanek.


Sałatka truskawkowo-winogronowa:

  • winogrona czerwone 100 gram
  • truskawki  300 gram
  • jogurt naturalny  200 ml 
  • cukier puder  3 łyzki
Truskawki i winogrona myjemy, z truskawek odrywamy kożonki. Owoce osuszamy i kroimy według uznania. Posypujemy cukrem i polewamy jogurtem.

Owocowy zawrót głowy, truskawki 

Truskawki w galaretce :

  • truskawki 2 kg
  • woda 500 ml
  • cukier 1 kg
  • żel fix  2 sztuki
Truskawki  myjemy, odrywamy korzonki. Owoce kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia  ciagle mięszajac. Dodajemy żel fix i gotujemy minute. Gorącą galaretke przelewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakrecamy, odstawiamy dnem do gory na 10 minut a nastepnie stawiamy w chłodnym miejscu.

Ciasto  truskawkowe : 

  • jajka  5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 1 szklanka
  • truskawki 300 gram 
  • galaretka 1 sztuka 
  Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy z cukrem a żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia.  Białka łączymy z zółtkami dodajemy makę i miksujemy. Pieczemy ciasto ok 25 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy studzimy. przygotowujemy galaretke. Truskawki myjemy, obrywamy korzonki , kroimy w plasterki i układamy na ciescie, polewamy teżejacą galaretką. wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  

Owocowy zawrót głowy, truskawki 

Truskawkowa galaretka z pieprzem:

  • truskawki  1 kg
  • cukier 1 kg
  • woda 600 mililitrów
  • żel fix 2 sztuki
  • pieprz  5 ziaren 
Truskawki myjemy, obrywamy korzonki i kroimy w kostke. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wode i powoli gotujemy.  dodajemy żel fix doprowadzamy do wrzenia. Łyżka cedzakowa wyjmujemy truskawki ktore można wykorzystac np do naleśnikow.  Do galaretki dodajemy pieprz, gorącą przekładamy do słoików. szczelnie zakrecamy i odstawiamy na 15 minut dnem do góry a nastepnie ustawiamy w chłodnym miejscu.


Smerfne nalesniki:

  • jajka 2 sztuki
  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 3 łyżki 
  • olej do smażenia
  • truskawki kilka sztuk 
  • smietana 300 mililitrów
  • cukier puder  5 łyżek 
  • galaretka szafirowa 1 sztuka
  • sól  szczypta
Z mąki, mleka, wody , jajek, cukru i soli obimy ciasto, smażymy naleśniki. Galaretke przygotowujemy w połowie wody jaka jest napisana na opakowaniu. schłodzona śmietanę miksujemy z cukrem, dodajemy teżejąca galaretke. nalesniki przekładamy niebieską pianka, układamy po pare pokroionych w plasterki truskawki.

Owocowy zawrót głowy, truskawki 

Powoli żegnamy sezon truskawkowy:) 
Natalie
Natalie 12.07.2011 12:47
mniam ;)
maryśka 29.06.2011 14:01
naprawdę można zrobić mnóstwo fajnych rzeczy:)
Aleksandra29 29.06.2011 11:54
Nie wiedziałam, że z truskawek można takie łakocie robić ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak