Domowy makaron:
- maka 400 gram
- jajka 4sztuki
- oliwa 2 łyzki
- sól szczypta
Gotowy kupiony makaron najlepiej smakujem ugotowany al dente :
100 gram makaronu powinno sie gotowac w litrze wody aby makaron spowodnie mógł pecznieć i sie nie skleił. Na litr wody powinno się dodawać płaską łyżke soli. I gotowac ok 8-15 minut w ciągle gotującej sie wodzie. makaron nalezy ciagle mieszać. Do ugotowanego makaronu powinno sie dodć łyżkę oliwy i dokładnie go przemieszać.
Najbardziej znane rodzaje makaronu :
- Bavette- spłaszczone spaghetti
- cannelloni- tuba o dużym otworze , można ją nadziewać , długość ok 10 cm
- capellini - długie cienkie nitki, często zwiniete w gniazdka
- conchigilie- muszle od naj mniejszych aż do tych duzych które mozna nadziewac
- farfalle- kokardki
- fattuccine- długie wstażki
- fusilli- krztałt swiderek
- gamelli-niby dwie skręcone ze sobą rurki
- gnocchi- wyglądem przypomina klusek
- kasagne- prostokontny cienki płat
- linguine-malutkie prostokąciki
- lumache- krztałtem przypomina muszle ślimaka
- pappardelle- długie szerokie wstążki
- penne- ścięte na ukos rurki
- ravioli- przypominaja poduszki, malutkie nadziewane kwadraciki
- spaghetti- długie cienkie nitki
- tortellini- malutkie nadziewane pierożki
- tubetti- krutkie rurki

A oto kilka prostych przepisów:
Makaron z kurczakiem w sosie pieczeniowym
- filet z kurczaka 500 gram
- makaron 500 gram
- olej do smażenia
- delikat do mięsa do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sos pieczeniowy 1 sztuka
