Makaron

Opublikowano: 06.07.2011
Autor: maryśka
Makaron
Makaron produkt spożywczy , sporządzony głównie z maki, jajek i wody. Dobre źródło energii dla naszego organizmu gdyż ok 70 % to węglowodany , jest tez dużo białka ok 11 %. Ma właściwości zdrowotne, zawiera wiele mikroelementów np. fosfor, żelazo, magnez , cynk. Makarony można podzielić na : długie, krótkie, nadziewane, do nadziewania, do zup oraz: pszenne, żytnie, ryżowe, sojowe, kukurydziane, gryczane , owsiane,


Domowy makaron: 

  • maka 400 gram
  • jajka 4sztuki
  • oliwa 2 łyzki
  • sól szczypta 
Jajka miksujemy z woda , solą i oliwą . Mąkę przesiewamy na stolnice. W kopcu mąki robimy dołek i powoli wlewamy płyn . zarabiajac ciasto. Następnie ciasto dokładnie zagniatamy ,powinno byc elastyczne. tak przygotowane ciasto dzielimy na części cienko wałkujemy. Radełkiem wycinamy wstążki, gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minuty od momentu kiedy wypłyną na wieżk. 

 
Gotowy kupiony makaron najlepiej smakujem ugotowany al dente :

100 gram makaronu powinno sie gotowac w litrze wody  aby makaron spowodnie mógł pecznieć i sie nie skleił. Na litr wody powinno się dodawać płaską łyżke soli. I gotowac ok 8-15 minut w ciągle gotującej sie wodzie. makaron nalezy ciagle mieszać. Do ugotowanego makaronu powinno sie dodć łyżkę oliwy i dokładnie go przemieszać.

 Najbardziej znane rodzaje makaronu : 

  • Bavette- spłaszczone spaghetti
  • cannelloni- tuba o dużym otworze , można ją nadziewać , długość ok 10 cm
  • capellini - długie cienkie nitki, często zwiniete w gniazdka
  • conchigilie- muszle od naj mniejszych aż do tych duzych które mozna nadziewac
  • farfalle- kokardki
  • fattuccine- długie wstażki
  • fusilli- krztałt swiderek
  • gamelli-niby dwie skręcone ze sobą rurki
  • gnocchi- wyglądem przypomina klusek
  • kasagne- prostokontny cienki płat
  • linguine-malutkie prostokąciki
  • lumache- krztałtem przypomina muszle ślimaka
  • pappardelle- długie szerokie wstążki
  • penne- ścięte na ukos rurki
  • ravioli- przypominaja poduszki, malutkie nadziewane kwadraciki
  • spaghetti- długie cienkie nitki
  • tortellini- malutkie nadziewane pierożki
  • tubetti- krutkie rurki

A oto kilka prostych przepisów: 

Makaron z kurczakiem w sosie pieczeniowym 

  • filet z kurczaka 500 gram
  • makaron  500 gram
  • olej do smażenia
  • delikat do mięsa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos  pieczeniowy 1 sztuka
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. przyprawiamy i smazymy na złoty kolor. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. makaron odcedzamy, dodajemy do niego kurczaka , przygotowujemy sos i polewamy nim makaron.



 

 

prymat