Ogórki małosolne

Opublikowano: 16.10.2012
Autor: elficzna
Ogórki małosolne
Kocham ogórki małosolne! kojarzą mi się z wakacjami u babci, gdzie zawsze stał ogromny słój z ogórkami...Jadłam je już pierwszego dnia, mimo iż były jeszcze nie gotowe :) razem z dziadkiem podjadaliśmy ogórki po kryjomu :)
Składniki:
  • Porcja na mój wielki słój:
  • ok 1 kg ogórków gruntowych
  • główka czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • ok 1L wody
  • sól = na każdy litr wody 2 łyżeczki
  • laska chrzanu + jak się uda kupić to liście chrzanu

Wykonanie:
Gotuję wodę z solą i doprowadzam do wrzenia - to moja zalewa. Daję mniej więcej 2 łyżeczki soli na litr wody. W tym czasie czosnek łupię na ząbki i obieram. Koper płuczę i w zależności od wielkości rozcinam na drobne części tak aby weszło do słoika. Liście chrzanu dokładnie myję. Wszystko wrzucam do słoika i układam na dno. Laskę chrzanu obieram, myję i dorzucam do reszty. Umyte ogórki układam ciasno w słoiku aż po samą górę i zalewam wrzątkiem z solą. Gdy zabraknie Wam wody po prostu ją dogotujcie. Moje ogórki są zjadane już na drugi dzień do obiadu - ale lepiej jak poleżą sobie z 2 dni :)

 

 
prymat