O przyprawianiu potraw słów kilka

Opublikowano: 30.04.2013
Autor: Doradca Smaku
O przyprawianiu potraw słów kilka
Wielu osobom wydaje się, że sól i pieprz stanowią podstawę w przyprawianiu potraw. Czy na pewno mają rację? Otóż odpowiedź brzmi nie. Część z dostępnych na rynku przypraw posiada dodatkowe zalety – np. poprawiają trawienie, pobudzają apetyt

 


Część z dostępnych na rynku przypraw posiada także inne dodatkowe zalety – np. poprawiają trawienie, pobudzają apetyt i są źródłem cennych witamin.

Używając ich możesz więc zrezygnować z tej powszechnej dwuskładnikowej bazy dla większości potraw. Sól i pieprz zwłaszcza młodszym dzieciom lepiej zastąpić pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Kilkulatek może docenić już smak potraw z oregano, bazylią czy czosnkiem.

Warto więc co nieco o takich przyprawach wiedzieć, po to aby smacznie i zdrowo gotować dla swoich pociech. Oto kilka z przypraw, które dobrze jest mieć pod ręką w kuchni:

NATKA PIETRUSZKI

Bogata w sole mineralne i witaminy – głównie C i A. Zawiera też cenny kwas foliowy, który ułatwia przyswajanie żelaza.
Możesz ją śmiało dodawać do zup, sosów, surówek, sałatek, ryb.

KOPEREK
Podobnie jak natka pietruszki jest bogaty w sole mineralne i witaminy. Zawiera takie witaminy jak m.in. B1, B2, PP, oraz A. Korzystnie reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Możesz go dodać do sałatki, twarogu, duszonego mięsa, klopsików, zup czy jajek.

SZCZYPIOREK
Szczypiorek zawiera witaminy A, C oraz sole mineralne. Poprawia także apetyt.
Dodawaj go do jajek, twarożku, omletu, kanapek.

PIEPRZ
Najłagodniejszą odmianą pieprzu jest pieprz zielony. Wspomaga trawienie, nadaje wyrazisty 
Dodać go możesz prawie do każdej potrawy.

MAJERANEK
Korzystne zastosowanie w kuchni majeranku opiera się głównie na fakcie, że poprawia on apetyt, działa uspokajająco.
Równie dobrze smakuje w zupie, zwłaszcza barszczu, mięsie, pasztecie co w sałatce, sosach lub rybach.

BAZYLIA
Bazylia zawiera witaminę A i C oraz sole wapnia i żelazo. Zmniejsza wzdęcia oraz łagodzi 
Dodać ją możesz do sałatek, sosów, sera, pomidorów omletów, spaghetti oraz ryb.

OREGANO
Oregano, zwane inaczej lebiodką, pobudza apetyt, działa rozkurczowo i moczopędnie.
Dodać je możesz do pizzy, sałatek, sosu pomidorowego, zup, duszonej cielęciny.

CZOSNEK

Czosnek zawiera witamy A, B1, B2 i C, a także: wapń, magnez, żelazo. Pomaga w trawieniu i leczeniu infekcji dróg oddechowych czy przeziębień.
Wzbogaca smak mięsa, drobiu, ryb, zup, sosów, jajek, serów.

LIŚĆ LAUROWY
Liście powinny być dobrze wysuszone i koloru zielonego. Do potraw dodawaj go w umiarkowanej ilości i wyjmuj na koniec gotowania.

TYMIANEK
Tymianek wykazuje działanie przeciwzapalne, odkażające oraz bakteriobójcze.
Dodać go możesz do ziemniaków, zup, wieprzowiny, sosów.

KMINEK
Ta przyprawa działa rozgrzewająco, zapobiega wzdęciom oraz oczyszcza nerki.
Zmielony kminek możesz dodać do sałatek, past, serów, kapusty, ziemniaków czy zup.

Przyprawy do menu dziecka wprowadza się stopniowo, tak jak pozostałe produkty, nie wszystkie z wymienionych można podać w pierwszych miesiącach życia, dlatego przygotowując posiłki należy kierować się schematem żywienia dla niemowląt i starszych dzieci.

 

Artykuł pochodzi z serwisu www.dziecko24.pl - kompleksowego vortalu poświęconego zdrowiu i rozwojowi dzieci, zintegrowanemu z platformą bezpłatnych porad pediatrycznych.

 

prymat