Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętusek

A teraz coś dla miłośników mięty :)
SKŁADNIKI:
 
CIASTO:
- jajko – 3 szt
- cukier – 0,5 szklanki
- mąka – 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 1 łyżka
 
WARSTWA MIĘTOWA:
- landrynki miętowe – 180 g
- woda – 1/4 szklanki
- budyń śmietankowy – 1 op
- mleko – 360 ml
- masło – 150 g
- cukier – 2 łyżki
 
 
 
WARSTWA ŚMIETANOWA :
- galaretka agrestowa – 1 op
- śmietana 36% – 200 g
 
DODATKOWO:
* herbatniki – ok. 20 szt
* czekolada – 20 g
 
 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20×20.
Pieczemy 20 minut / 180C.
Zostawiamy do ostudzenia.
 
WARSTWA MIĘTOWA:
Landrynki wkładamy do garnka.
Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą
( a rozpuszczą się na pewno! )
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.
Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.
Pozostawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.
Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.
Pokrywamy warstwą herbatników.
 
 
WARSTWA ŚMIETANKOWA:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.
Dokładnie rozrabiamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.
Masą pokrywamy herbatniki.
Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!
Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak