Marynata uniwersalna

Opublikowano: 08.02.2015
Autor: Futka
Marynata uniwersalna
Czy istnieje przepis na marynatę uniwersalną, która pasuje do różnego rodzaju mięs czy ryb? Jaki jest sekret dobrej marynaty, która sprawi, że otulone nią mięso będzie niezwykle smaczne i aromatyczne?

Wszyscy Ci, których pasjonuje kuchnia pełna smaków i aromatów poszukują idealnych połączeń produktów używanych do przyrządzania potraw. Chcemy, aby nasze potrawy zawsze były smaczne, aromatyczne i rozpieszczały nasze kubki smakowe. 

Poszukujemy idealnych kompozycji różnego rodzaju sosów, dipów oraz marynat, których używamy do nadawania niezwykłego smaku mięsu oraz rybom.

Ja taka marynatę znalazłam i stosuje ją bardzo często, gdyż jest bardzo uniwersalna.

Mój przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia jest bardzo prosty. Zaprezentuje ją na przykładzie polędwiczek.

 

Potrzebujemy następujących składników:

  • 4 łyżek dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 3 łyżek sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczkę miodu 

 

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy, miód oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości).

 

Marynata uniwersalna

 

Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, należy obsmażyć je na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony:

 

Marynata uniwersalna

 

Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.

 

Marynata uniwersalna

 

Marynata doskonale sprawdzi się także do schabu, któremu nada niesamowitej wyrazistości.

* Jeśli potrzebujemy większej ilości marynaty, wystarczy, że odpowiednio zwiększymy podane proporcje.

Życzę smacznego! :)

prymat