Marcin Budynek dla dzieci… Część 3 – mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych

Opublikowano: 29.07.2013
Autor: Doradca Smaku
Marcin Budynek dla dzieci… Część 3 – mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych
I kolejny przysmak dla dzieci… Przepyszne sataye z kurczaka – delikatne, w chrupiącej panierce i z uwielbianymi przez większość dzieciaków płatkami cynamonowymi. Na pewno zasmakują nie tylko maluchom :).


Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych

Marcin Budynek dla dzieci… Część 3 – mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych

Krok 1 – lista zakupów

Pierś z kurczaka - 4 sztuki

Płatki cynamonowe - 8 łyżek stołowych

Bułka tarta - 4 łyżki stołowe

Jaja kurze - 4 sztuki

Marchew młoda - 4 sztuki

Sól - wg uznania

Olej lub woda - wg uznania

Papier do pieczenia arkusze - 4 listki

 

Krok 2 – marchewka

Umytą marchewkę pokroić w cienkie wstążki. 

 

Krok 3 – kurczak

Pierś z kurczaka pokroić wzdłuż na długie paski i przyprawić solą. Przygotować drewniane szpikulce do szaszłyków i nałożyć na nie kurczaka formułując literę „S”.

 

Krok 4 – panierka

Sataye obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w rozgniecionych płatkach cynamonowych zmieszanych z bułką tartą.

 

Krok 5 – przygotowanie do smażenia

Przygotować arkusz papieru do pieczenia, wyciąć z niego koło wielkości patelni do smażenia. Na patelnię wlać kroplę oleju lub wody i położyć na nią papier.

 

Krok 6 – zdrowe smażenie

Szaszłyki ułożyć na papierze i smażyć bez dodatku tłuszczu.

 

Krok 7 - gotowe

Mini sataye z kurczaka serwować z cienkimi wstążkami surowej marchewki. Smacznego!

prymat