Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych
Krok 1 – lista zakupów
Pierś z kurczaka - 4 sztuki
Płatki cynamonowe - 8 łyżek stołowych
Bułka tarta - 4 łyżki stołowe
Jaja kurze - 4 sztuki
Marchew młoda - 4 sztuki
Sól - wg uznania
Olej lub woda - wg uznania
Papier do pieczenia arkusze - 4 listki
Krok 2 – marchewka
Umytą marchewkę pokroić w cienkie wstążki.
Krok 3 – kurczak
Pierś z kurczaka pokroić wzdłuż na długie paski i przyprawić solą. Przygotować drewniane szpikulce do szaszłyków i nałożyć na nie kurczaka formułując literę „S”.
Krok 4 – panierka
Sataye obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w rozgniecionych płatkach cynamonowych zmieszanych z bułką tartą.
Krok 5 – przygotowanie do smażenia
Przygotować arkusz papieru do pieczenia, wyciąć z niego koło wielkości patelni do smażenia. Na patelnię wlać kroplę oleju lub wody i położyć na nią papier.
Krok 6 – zdrowe smażenie
Szaszłyki ułożyć na papierze i smażyć bez dodatku tłuszczu.
Krok 7 - gotowe
Mini sataye z kurczaka serwować z cienkimi wstążkami surowej marchewki. Smacznego!