Marcin Budynek dla dzieci… Część 1 – burgery drobiowe

Opublikowano: 29.07.2013
Autor: Doradca Smaku
Marcin Budynek dla dzieci… Część 1 – burgery drobiowe
Przygotowywanie posiłków dla dzieci, to często zadanie dużo trudniejsze niż gotowanie dla dorosłych. Dzieci mają swoje smaki i ulubione dania (z reguły te, których jako rodzice nie chcielibyśmy im serwować). Niestety jest też sporo składników, których nie lubią. Ale te burgery (burgery drobiowe) na pewno im zasmakują i niewątpliwie również się spodobają, bo wyglądają pięknie i wręcz uśmiechają się do naszych pociech. Do rodziców zresztą też :).

Burgery drobiowe

Marcin Budynek dla dzieci… Część 1 – burgery drobiowe


Krok 1 – lista zakupów

Lista zakupów

Pierś z kury - 400 g

Śmietana 30% - 100 ml

Sól do smaku - wg uznania

Pomidor - 1 sztuka

Pieprz czarny do smaku - wg uznania

Ser żółty - 8 plastrów

Jogurt naturalny - 100 ml

Ketchup - 50 g

Ogórek świeży - 6 plastrów

Rzodkiewka - 5 plastrów

Sałata zielona - wg uznania

Bułeczki - 8 małych sztuk

Papier do pieczenia (arkusze) – wg uznania

 

Krok 2 – przygotowanie mięsa

Mięso kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, a następnie zmiksować lub zmielić. Dodać śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać.

 

Krok 3 – grillowanie burgerów

Z masy mięsnej uformować małe kotlety i grillować w grillu przez ok 8 minut między złożonymi arkuszami papieru.

 

Krok 4 – przygotowanie bułek

Bułki przeciąć na pół i grillować ok. 2 minuty, również przy użyciu złożonego arkusza papieru do pieczenia.

 

Krok 5 – sos

Jogurt wymieszać z keczupem.

 

Krok 6 – przygotowanie burgerów

Połówki bułek posmarować sosem. Następnie ułożyć na nich sałatę, ser, grillowany kotlet i warzywa.



prymat