Uwielbiam dania z makaronem. Próbuję za wszelką cenę podmienić nasze tradycyjne ziemniaki własnie nim :)
Uwielbiam makaron! Jak dla mnie pasuję on do każdego rodzaju dania. Na słodko i na słono. Gotowany, zapiekany, smażony - zawsze pyszny. Lubię tworzyć dania jedno-garnkowe a w połączeniu z makaronem są przesmaczne.
Dziś pierwszy przepis makaroniarski :)
- 3 piersi z kurczaka
- 300g makaronu rurki nr 17
- 3 marchwie
- szklanka wody
- 2 serki topione Emmentaler (2x 100g)
- 2 łyżki śmietany
- 5 łyżek mleka
- sól
- chili
- koperek suszony
- bazylia suszona
- łyżka oleju
Makaron lekko gotuję - aż będzie w połowie miękki. Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i rzucam na dość wysoką patelnie (lub garnek)najlepiej z przykrywką i smażę na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieram i kroję w pół talarki marchew - dorzucam do mięsa. Wlewam szklankę wody, lekko pieprzę, dodaję chili i podduszam pod przykrywką kilka minut. Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam mleko i mieszam intensywnie aż zrobi się fajna masa. Zahartowaną śmietanę (np odrobiną gorącej wody) dolewam do garnuszka z serem i mieszam. Dosypuję dość dużo bazylii i kopru oraz odrobinę chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam wody - sos i tak później zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszam i gotuję 3-4 minuty. Smacznego


