Poznaj praktyczne porady na temat tego, co w kuchni lepiej omijać, a co wybierać, aby zdrowo się odżywiać na co dzień.
Jak radzi Anna Chrzanowska, dietetyk Naturhouse: najlepiej zacznij od oczyszczenia swojej kuchni, usuwając z niej „niewłaściwe” produkty. To, co znajduje się w Twojej lodówce, powinno być wcześniej przemyślane. Zanim wybierzesz się na zakupy zrób listę, która pomoże Ci uniknąć zbędnych wydatków na nieodpowiednie produkty. – dodaje dietetyk Naturhouse.
Poznaj 10 kulinarnych przykazań zdrowej diety:
- Źródłem energii w Twojej diecie powinny być produkty zbożowe. Postaw na pełnoziarniste składniki bogate w błonnik, zapomnij o jasnym pieczywie. Obiad staraj się komponować przede wszystkim z surówek i mięsa z dodatkiem kasz, ryżu lub makaronu pełnoziarnistego.
- W Twojej lodówce nie może zabraknąć mleka oraz mlecznych produktów fermentowanych, które są niezbędnym źródłem wapnia. Jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego, a wolisz owocowy - lepiej przygotuj go samodzielnie. Otrzymasz go dodając do naturalnego produktu białkowego ulubione owoce i niewielką ilości miodu. – podpowiada dietetyk Anna Chrzanowska. Czytając etykietę jogurtu owocowego zakupionego w sklepie dowiesz się ile dodatkowych substancji (konserwantów, barwników czy zagęszczaczy) dostarczasz do swojego organizmu –zupełnie niepotrzebnie. Syrop glukozowo-fruktozowy znajdujący się w tego typu przetworach to główna przyczyna otyłości u więlu osób. Warto o tym pamiętać.
- Ciastka, czekolady i inne słodycze to bomba kaloryczna, niedostarczająca żadnych pożywnych składników oprócz cukru, a jego nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej. Jak sobie z tym poradzić? Stawiaj na owoce i warzywa bogate w antyoksydanty, witaminy, składniki mineralne i błonnik – zdrowe, a przy tym niezwykle smaczne!
- Ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych. Tłuszcze w Twojej kuchni powinny pochodzić z ryb, olejów roślinnych, orzechów i stanowić jedynie dodatek do potraw. Do krótkotrwałego smażenia polecam olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. – rekomenduje dietetyk Naturhouse.
- Zabielając zupy wybieraj mniejsze zło sięgając po śmietany niskotłuszczowe- zrezygnuj z 30% śmietanki na korzyść 12%. Najlepszym produktem do zabielania wywarów będą jogurty naturalne.
- Usuń solniczkę. Do niczego nie będzie Ci już potrzebna. Na rynku polskim występuje ogromna pula przypraw ziołowych np. zioła prowansalskie, czosnek, majeranek, bazylia, cząber, rozmaryn, szałwia, kolendra itp., z których warto korzystać. Pamiętaj, że większość produktów gotowych jest już solona (chleb, wędliny, sery itp.). Zgodnie z zaleceniami WHO dzienne spożycie soli nie przekraczać 5 gram, a przeciętny Polak sięgając po przetworzoną żywność i dosalając potrawy przekracza tę ilość niemal dwukrotnie.- zauważa specjalista ds. żywienia.
- Prawidłowo nawadniaj swój organizm. Słodzone napoje gazowane, nektary dostarczające jedynie wielu kalorii zastąp wodą mineralną. To podstawowy napój, który powinien być dostępny zawsze na Twoim stole.
- Staraj się, aby Twoja kuchnia nie była monotematyczna. Wybieraj produkty nieprzetworzone. Duże spożycie przetworzonych produktów wpływa na osłabienie mikroflory jelitowej i utrudnia wchłanianie składników mineralnych. Lepiej samodzielnie przygotowywać posiłki – przynajmniej wiemy, co w nich się znajduje i na pewno nie będą to konserwanty, barwniki i inne sztuczne substancje.
- Obróbka termiczna. Podczas smażenia może dochodzić do wydzielania niezwykle rakotwórczych związków. Jest wiele sposobów przygotowania smacznych potraw w inny sposób. Zachęcam do grillowania, pieczenia, duszenia oraz gotowania czy gotowania na parze – poleca dietetyk Naturhouse.
- Niech w Twojej kuchni będzie zdrowo i zielono. Bazylia czy mięta dodadzą aromatu wielu potrawom, a kiełki (rzodkiewka, brokuł), o których często zapominamy, są ogromnym bogactwem witamin.
Chcąc zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe na zdrowsze, pamiętajmy przede wszystkim o regularnym spożywaniu posiłków, a każdy dzień zaczynajmy od pożywnego śniadania. Starajmy się jadać mniejsze porcje składające się ze zróżnicowanych składników, ale częściej – dzięki temu unikniemy przeciążenia układu trawiennego. Korzystając z dobrodziejstw natury, wzbogaćmy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także wpływają korzystnie na nasze zdrowie. – podsumowuje dietetyk.
Konsultacja dietetyczna:
Anna Chrzanowska - dietetyk kliniczny, dietetyk Naturhouse