Kuchnia rozgrzewająca. Zupa krem z kukurydzy i nachos

Opublikowano: 26.01.2014
Autor: Gary Michy
Kuchnia rozgrzewająca. Zupa krem z kukurydzy i nachos
Zupa to idealne danie dla osób zabieganych, które dysponują niewielką ilością czasu na przygotowywanie posiłków – jest szybka i prosta w przyrządzeniu. W zimę zupa pełni jeszcze jedną bardzo ważną funkcję, funkcję rozgrzewającą. Taka zupa to prawdziwy zastrzyk energii. Również dodanie do zupy odrobinę chili sprawi, że nabierze ona jeszcze więcej właściwości nie tylko rozgrzewających, ale i zdrowotnych. Zaletą chili jest między innymi: przyśpieszanie przemiany materii, to źródło wielu witamin, chili to także przyprawa znana jako afrodyzjak. A skoro nie od dziś wiadomo, że jemy nie tylko ustami, ale również i wzrokiem, to chciałabym zaproponować zupę, która wszystkich zmarźlaków przeniesie oczami wyobraźni do gorącego Meksyku :)

Zupa krem z kukurydzy i nachos                        Kuchnia rozgrzewająca. Zupa krem z kukurydzy i nachos

Składniki (4 porcje):

  •     900g ziaren kukurydzy obranych z kolby lub mrożonych ziaren
  •     1 średnia cebula
  •     3 łyżki masła
  •     2 ząbki czosnku
  •     1 łyżka mąki kukurydzianej
  •     1 litr bulionu drobiowego
  •     1-2 świeżej papryczki chili
  •     150g lekko solonych kukurydzianych nachos lub chipsów z tortilli
  •     80g sera cheddar




Ziarna mrożonej kukurydzy rozmrozić. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty pod koniec dodając czosnek i kawałek papryczki chili (dałam 1/3 papryczki). Smażyć kolejną minutę. Dodać łyżkę mąki kukurydzianej, wymieszać, po chwili wsypać ziarna kukurydzy. Smażyć przez 5 minut  od czasu do czasu mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Gotować przez 10 minut.

W między czasie przygotować nachos: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać chipsy, całość posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5-10 minut, aż ser się roztopi. 

Zupę zdjąć  z ognia długo miksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo przetrzeć dokładnie przez sito, aby pozbyć się łusek z kukurydzy. Wstawić z powrotem na palnik i zagotować.

Krem przelać do miseczek. Na wierzch ułożyć nachos oraz kilka plasterków świeżej papryczki chili.

Smacznego!

Kuchnia rozgrzewająca. Zupa krem z kukurydzy i nachos

prymat