Księżniczka roszponka

Opublikowano: 01.07.2014
Autor: Doradca Smaku
Księżniczka roszponka

Swój niezwykle łagodny, lekko orzechowy smak roszponka zawdzięcza zawartym olejkom eterycznym. Sprawdza się zarówno jako główna bohaterka dania, jak i podana razem z rukolą lub szpinakiem. Często brana za sałatę, choć tak naprawdę należy do zupełnie innej grupy roślin.

Roszponka bywa również nazywana roszpunką, raszpanką, rapunkułem oraz kozłkiem. Ze względu na delikatny smak z jej niewielkich, ciemnozielonych i lekko zaokrąglonych liści przyrządza się głównie sałatki. Pasuje do serów pleśniowych (zwłaszcza sera gorgonzola), sera feta lub pomidorków koktajlowych. Doskonale komponuje się z kurczakiem, orzechami, prażonymi pestkami słonecznika, octem balsamicznym, oliwą z oliwek oraz w zestawieniu z różnymi sałatami przez co często bywa składnikiem popularnych sałatowych mixów. Roszponka wzbogaci także smak zup. Jej małe listki często stosowane są jako dekoracja dań. Można poddusić ją na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku, tak jak szpinak lub uczynić z niej składnik farszów zapiekanek i tart. Warto jednak jak najczęściej zjadać ją na surowo, aby skorzystać ze wszystkich drzemiących w niej dobrodziejstw.

Nasza skóra będzie ją uwielbiać ponieważ zawiera w sobie beta-karoten (prowitamina A), będący bardzo silnym przeciwutleniaczem oraz witaminy B6, B9, E i C, której ma aż dwa razy więcej niż cytryna. W roszponce znajdziemy również spore ilości cennego magnezu, żelaza, wapnia, potasu (tyle samo co w pomidorach) oraz selenu. A jeśli dopadnie nas chandra roszponka również przyjdzie z pomocą. Zawarte w niej składniki działają bowiem lekko uspokajająco.

Roszponka często brana jest za sałatę. Jednak w rzeczywistości należy do zupełnie innej grupy roślin zwanych kozłkowatymi. Rośnie niemal na całym świecie. W Polsce jej dzikie odmiany traktowane były początkowo jako chwasty. Dziś, zagrożone wymarciem, zostały wpisane na Czerwoną listę roślin i grzybów Polski.

prymat