Kluski - tradycja ślaskiej kuchni

Opublikowano: 20.02.2015
Autor: Futka
Kluski - tradycja ślaskiej kuchni
Jak przygotować kluski śląskie z charakterystycznym dołeczkiem pośrodku? Dlaczego wszyscy tak bardzo je lubimy? Z czym można je podawać i jak nadać tradycyjnej klusce odrobinę nowoczesności?

Kluski śląskie zwane także biołymi, gumionymi czy kartofelmelklezami to tradycyjne kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków oraz mąki, z charakterystycznym dołeczkiem pośrodku.

Kluski serwuje się zarówno na słono, jak i słodko. Ta pierwsza wersja jest jednak bardziej popularna, ponieważ jest podstawą śląskiego obiadu. Gumione serwuje się jako dodatek do rolady, karminadli czy krupnioku. Można je podawać okraszone skwarkami lub z podsmażoną cebulką. Wersja słodka to zapowiedź klusek posypanych cukrem z dodatkiem słodkiej śmietany lub roztopionego masła.

 

Ale jak przygotować dobre kluski śląskie z charakterystycznym dołeczkiem pośrodku? Przedstawię przepis, który dla mnie jest idealny. Wypróbowałam już wielu kombinacji używanych składników, ale ta sprawia, że kluski zawsze wychodzą piękne i smaczne, nawet z młodych ziemniaków.

 

Potrzebujemy:

1 kg ziemniaków

230 g mąki ziemniaczanej

1 jajka i 1 żółtka

1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

1 łyżeczkę soli

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy je i studzimy.

Ostudzone ziemniaki rozgniatamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy 1 jajko oraz 1 żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, kurkumę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

2. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich robimy rulonik, który kroimy na mniejsze kawałki.

Z każdej części formujemy kluskę, a na środku robimy charakterystyczną dla nich dziurkę.

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia.

Podajemy wedle upodobania - z sosem mięsnym, skwarkami lub na słodko.

 

Kluski - tradycja ślaskiej kuchni

 

Kluski doskonale sprawdzają się w klasycznej odsłonie, z dodatkiem mięs w sosie własnym oraz warzywnymi dodatkami: zasmażaną kapustą lub buraczkami.

A może kluski śląskie podać z ogonówką w aromatycznym sosie ?

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/330601/ogonowka-w-aromatycznym-sosie.html

 

Kluski - tradycja ślaskiej kuchni

 

A może kluski śląskie na słodko? Śląska fantazja z borówkami? Oj tak! Kluski połączone z jogurtem i świeżymi borówkami są znakomite - błyskawicznie znikają z talerza! :)

Niebo dla podniebienia!

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/330144/slaska-fantazja-z-borowkami.html

Kluski - tradycja ślaskiej kuchni

 

Kluski śląskie możemy podawać na wiele sposobów - zarówno na słono, jak i słodko z dodatkiem polskich, ale także egzotycznych owoców. Kombinacji jest wiele i naprawdę warto je wypróbować, zarówno w tej tradycyjnej wersji, jak i tej z odrobiną nowoczesności :)

prymat