Kiełki na zdrowie

Opublikowano: 03.06.2014
Autor: Doradca Smaku
Kiełki na zdrowie
Niepozorne kiełki to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia witamin, błonnika, składników mineralnych i aminokwasów. Kiełki mają cudowny wpływ na nasze zdrowie i nastrój. Są idealnym dodatkiem na kanapkę lub do sałatki, ale w praktyce można je  niemal do wszystkiego.

Cudowną moc kiełków jako pierwsi odkryli tysiące lat temu chińscy żeglarze. W czasie  długich wypraw w morze zmuszeni byli zjadać fasolę, która kiełkowała pod wpływem panującej na statku wilgoci.  W ten sposób odkryli ich wspaniałe właściwości. Europejczycy poznali smak kiełków za sprawą słynnego żeglarza Jamesa Cooka, który wprowadził kiełki do diety swoich marynarzy i w ten sposób chronił ich przed zachorowaniem na szkorbut. Dziś kiełki fasoli mung stanowią bardzo ważny składnik wielu kuchni azjatyckich i również w Europie zyskują na popularności.

Specjaliści nie mają wątpliwości, że kiełki mają wyjątkową wartość odżywczą. Zawierają one znacznie więcej skoncentrowanych i cennych składników odżywczych niż dojrzała roślina, na dodatek w wyjątkowo łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm formie. Dlaczego tak się dzieje? W kiełkach roślin kumuluje się wiele niezwykle wartościowych składników, witamin, naturalnego błonnika oraz mikro i makroelementów, które mają umożliwić ich dalszy wzrost i przemianę w dorosłą roślinę. Dzięki dużej zawartości białka roślinnego mają korzystny wpływ na ludzkie tkanki i komórki. Magnez i potas pozytywnie wpływa na nasz nastrój, witamina C poprawia odporność, a witamina E, jako antyoksydant, zwalcza wolne rodniki i w ten sposób pomaga zachować urodę. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Kiełki lucerny to źródło żelaza, a soczewicy cennego kwasu foliowego. Regularne spożywanie kiełków pozytywnie wpływa na skórę, układ nerwowy oraz mięśnie.

Kiełki możemy kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością a niektóre rodzaje… wyhodować samemu w domowych warunkach. Na wyhodowanie kiełków potrzeba około 3-5 dni w zależności od rodzaju nasion, nasilenia światła i temperatury.

Niektóre kiełki możemy spożywać na surowo, inne dodać do potrawy podczas smażenia lub gotowania. Różnorodność smaków i aromatów pozwala nam dopasować kiełki do własnych upodobać. Możemy wybierać od łagodnych kiełków pszenicy czy soczewicy po ostrzejsze kiełki brokuła czy rzodkiewki. W kuchni możliwości ich wykorzystania są niemal nieograniczone. Są idealnym dodatkiem do kanapek, twarożków,  past rybnych, zup czy mięs.  Stanowią wspaniałe uzupełnienie sałatek. Jedzmy więc  kiełki cały rok!

prymat