Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser

Opublikowano: 10.03.2015
Autor: Futka
Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser
Jak przygotować smaczny deser, który będzie zarówno zdrowy, jak i pożywny? Czy do jego przygotowania możemy wykorzystać obfitującą w wartości odżywcze kaszę jaglaną? Jak z popularnej jaglanki stworzyć deser idealny, który pokochają nasze maluchy?

Kasza jaglana to kasza pozyskiwana z łuskanego ziarna prosa. Jest lekkostrawna, zasadotwórcza, pozbawiona glutenu i obfituje w wiele wartości odżywczych i składników mineralnych. Kasza jaglana jest bogata w białko, żelazo, miedź, lecytynę, witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Włączenie jej do naszej diety pozwoli nam zachować dobre zdrowie i uniknąć przeziębień, dzięki posiadanym przez nią właściwościom antywirusowym.

Zaleca się spożywać ją przez cały rok, a szczególnie w okresach zwiększonego narażenia na infekcje wirusowe oraz zachorowania na grypę. Kasza dba także o naszą urodę, zapewnia zdrowe i mocne włosy, skórę oraz paznokcie, dzięki zawartej w niej drogocennej krzemionce.

 

Kaszę jaglaną ze względu na swe dobroczynne właściwości oraz lekkostrawność mogą jeść małe dzieci i osoby zmagające się z problemami trawiennymi. Zwykle jadamy ją jako węglowodanowy dodatek do obiadu, robimy z niej wytrawne zapiekanki oraz kaszki. A gdyby tak przygotować z niej zdrowy, pożywny i smaczny deser? Taki podwieczorek dla naszych dzieci, ale także dla nas samych, z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie, samopoczucie oraz kubki smakowe.

A jak przyrządzić deser z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Oto kilka propozycji…

 

Panna Cotta jaglano – truskawkowa

 

 

Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser

 

Panna Cotta jaglano – truskawkowa to propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser na bazie kaszy jaglanej, podawany z truskawkowym musem. Ta Panna Cotta to zdrowa i pożywna słodycz - dobry sposób na przemycenie kaszy jaglanej wszystkim Maluchom :) Deser jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.

 

SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE:

- 500 ml mleka

- 5 łyżek kaszy jaglanej

- 1 łyżeczka masła

- cukier (brzozowy / trzcinowy) lub stewia w płynie

- 400 g truskawek

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na początku przygotowujemy mus truskawkowy:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i przekładamy do naczynia. Wszystko miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, a na koniec dosładzamy cukrem lub stewią.

 

2. Następnie do przygotowania deseru potrzebny będzie nam młynek do kawy, w którym zrobimy mąkę jaglaną.

5 łyżek kaszy jaglanej mielimy w młynku do momentu powstania mąki.

Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę masła, 2 łyżki musu truskawkowego oraz przygotowaną mąkę jaglaną. Wszystko zagotowujemy do momentu zgęstnienia przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

 

3. Na sam koniec zawartość garnka przelewamy do pucharków lub dużych szklanek i schładzamy w lodówce do momentu aż masa zmieni stan skupienia.

 

Gotową Panna Cottę wykładamy na talerzyki i polewamy musem truskawkowym.

 

Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami

 

 

Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser

 

Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami to propozycja to zdrowe i pożywne babeczki wypełnione słodkimi owocami.

 

SKŁADNIKI: 

- 3/4 szklanki kaszy jaglanej

- 3 łyżki mąki jaglanej

- 1 szklanka truskawek (mrożonych lub świeżych)

- 1 duża garść moreli suszonych

- 2 jajka  

- 3,5 łyżeczki ksylitolu

- 1 łyżeczka masła

 1/3 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy 1 jej część w około 3 częściach wody. Wodę solimy i dodajemy do niej 1 łyżeczkę ksylitolu oraz kawałek masła.

Kaszę studzimy.

 

2. Morele parzymy gorącą wodą, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

 

3. Następnie przygotowujemy mąkę jaglaną: 3 łyżki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy do momentu powstania mąki.

* możemy także użyć gotowej mąki jaglanej dostępnej w sklepach

 

4. Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej papkę z moreli, 2 jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę jaglaną i wszystko miksujemy na gładką masę.

 

5. Na koniec powstałą masę przekładamy do foremek w kolejności:

warstwa masy - pokrojone truskawki - warstwa masy.

Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

 

Jaglane Raffaello

 

 

Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser

 

Jaglane kuleczki z kokosem, płatkami migdałowymi i orzechem nerkowca to słodka, zdrowa, pełnowartościowa i smaczna przekąska, która będzie świetnym zamiennikiem sklepowych łakoci. Kuleczki także słodzone są cukrem brzozowym czyli zdrową alternatywą zwykłego cukru.

 

SKŁADNIKI:

- 100 g kaszy jaglanej

- 1 szklanka mleka

- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)

- 4 łyżeczki cukru brzozowego

- szczypta soli

- 1 łyżka płatków migdałowych

- orzechy nerkowca

- wiórki kokosowe

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy ją w mleku* w proporcji: 1 część kaszy do 2 części mleka. Do mleka dodajemy szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru brzozowego i 1,5 łyżeczki oleju kokosowego.

Gdy kasza się ugotuje, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na chwilę, aby kasza "doszła".

Następnie do kaszy dodajemy 1 łyżkę pokruszonych płatków migdałowych, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dokładnie mieszamy.

* Użyłam mleka bez laktozy ze względu na jego słodki smak.

 

2. Następnie potrzebne będą nam orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.

Do około 1 łyżki kaszy wkładamy orzech nerkowca i formujemy kuleczki.

 

3. Uformowane kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i schładzamy w lodówce.

 

 

A może rafaello w innej postaci? Kolejna propozycja to zdrowy, smaczny i pożywny deser jaglany o konsystencji musu z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych.

 

Deser jaglany Rafaello

 

 

Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser

 

SKŁADNIKI:

- 3/4 szklanki kaszy jaglanej

- 1 i 3/4 szklanki mleka

- 1 łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)

- 4 - 5 łyżeczek cukru brzozowego

- 4 - 5 łyżeczek wiórków kokosowych

- 2,5 łyżki płatków migdałowych

- 0,5 łyżeczki soli

- kilka kropel aromatu migdałowego

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej wodzie, a następnie w zimnej do momentu aż woda będzie czysta.

Następnie 3/4 szklanki kaszy gotujemy w 3/4 szklanki mleka i szklance wody z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, około 0,5 łyżeczki soli i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.

Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej 3 łyżeczki wiórków kokosowych i łyżkę płatków migdałowych, mieszamy, przykrywamy i czekamy chwilę aby "doszła" i nabrała aromatów dodanych składników.

 

2. Gdy kasza lekko ostygnie dodajemy do niej 1 szklankę mleka oraz dosładzamy cukrem brzozowym - wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

Następnie do powstałej masy dodajemy kolejną łyżkę rozdrobnionych w dłoniach płatków migdałowych i 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Masy już nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką, aby wyczuwalne były kawałki kokosa i migdałów.

Gotową masę przekładamy do miseczek, posypujemy kokosem oraz płatkami migdałowymi i schładzamy w lodówce.

 

Gorąco polecam kulinarną przygodę z kaszą jaglaną w słodkim wydaniu. Tak przygotowaną kaszę pokochają nawet zagorzali jej przeciwnicy oraz nasze ukochane maluchy, którym poprzez deser możemy "przemycić" cenne wartości odżywcze.
Takiemu Rafaello nie oprze się żaden niejadek :)
 

 

Kasza jaglana – idealne rozwiąznie na zdrowy deser

 

 

prymat