Jarmuż – „król zieleniny”

Warto wprowadzić go do swojego menu, nie tylko ze względu na efektowny wygląd, ale przede wszystkim z powodu nieocenionych walorów zdrowotnych.
W średniowieczu jarmuż cieszył się ogromną popularnością w całej Europie. Dziś jest popularnym dodatek m.in. w kuchni portugalskiej, holenderskiej i skandynawskiej. W Japonii z soku jarmużu przyrządza się sok („aojiru”), który jest popularnym suplementem diety.
Jarmuż uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Niektórzy nazywają go nawet „królem zieleniny”. Bogaty jest m.in. w błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten oraz sole mineralne. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i mało kalorii.
Kupując jarmuż powinniśmy zwracać uwagę, aby liście były jędrne i nie miały żółtego nalotu. Świeże liście są nieco gorzkawe. Aby pozbyć się tej goryczki, wystarczy po zakupie opłukać liście, usunąć twarde łodygi i żyłki, a pozostałe liście zamrozić. Po zamrożeniu liście tracą swoją goryczkę. Bez zamrażania jarmuż możemy przechowywać w lodówce nieumyty i dobrze zapakowany, maksymalnie 4-5 dni.
Jarmuż jest bardzo uniwersalnym warzywem. Możemy go smażyć, blanszować, gotować oraz spożywać na surowo. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, sałatek, zapiekanek czy kanapek. Z powodzeniem możemy go łączyć z innymi warzywami, ziemniakami oraz mięsem. Z liści jarmużu możemy przygotować zdrowe i pożywne chipsy, koktajle. Kędzierzawych, barwnych liści jarmużu możemy również używać jako dekoracji potraw.