Masło orzechowe to produkt powstający z orzeszków ziemnych, zwanych także arachidowymi lub fistaszkami. Jest szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii czy Wielkiej Brytanii. Masłem orzechowym smaruje się kanapki, naleśniki oraz dodaje do wszelkiego rodzaju wypieków tj. ciasteczka czy muffinki.
Ten coraz bardziej popularny w naszym kraju produkt jest smaczny, a w dodatku zdrowy i bardzo pożywny. Jest kochany, zarówno przez małych, jaki i dużych smakoszy.
Masło orzechowe mimo swej kaloryczności jest bardzo zdrowe, gdyż świetnie wpływa na układ krwionośny oraz nerwowy, poprawiając pracę i prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, a to wszystko dzięki zawartości dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bogate w potas, magnez, fosfor, witaminę E, witaminy z grupy B oraz duże ilości białka. W maśle obecny jest także błonnik, który doskonale wpływa na nasze trawienie (masło wbrew powszechnej opinii jest świetne dla osób dbających o linię).
Co ciekawe masło orzechowe pomaga łagodzić stres, ułatwia zasypianie, ale jest także naturalnym afrodyzjakiem.
Kochamy je za niepowtarzalny smak i cudowny aromat. Przeważnie kupujemy je w sklepach, w których oprócz orzechów ziemnych możemy znaleźć chemiczne dodatki. Czy możemy je przygotować samemu? Oczywiście, że tak! Przygotowanie jest naprawdę proste...
Potrzebujemy następujących składników:
- 300 g prażonych orzeszków arachidowych
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczki cukru (brzozowego lub trzcinowego)
- 1 łyżki przegotowanej wody
Przygotowanie:
1. Prażone orzeszki arachidowe przekładamy do naczynia*.
* Najlepiej użyć orzeszków uprażonych, ale nie solonych i oblanych olejem palmowym. Jeśli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je wcześniej uprażyć i wystudzić.
2. Do małej miseczki dodajemy sól, cukier i łyżkę wody, mieszamy, a tak powstałą papkę dodajemy do orzeszków. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę*.
* Do wykonania masła należy użyć blendera, który przeznaczony jest do kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów, ponieważ te o słabszej mocy mogą nie wytrzymać.
** Jeśli posiadamy dobrą maszynkę do mięsa (o małych oczkach) to równie dobrze możemy spróbować tym sposobem.
*** Jeśli masło będzie zbyt zwarte to podczas miksowania możemy dodać do niego łyżkę oleju arachidowego i dodatkową łyżkę przegotowanej wody.
Gotowe masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Serdecznie polecam samodzielne przygotowanie masła orzechowego, które ma dobroczynny wpływ dla naszego organizmu, a do tego jest niezwykle smaczne! :)