Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić masło orzechowe?

Kochamy masło orzechowe za jego niepowtarzalny smak i aromat. Przeważnie kupujemy to gotowe, w którym oprócz orzechów ziemnych możemy znaleźć chemiczne dodatki. Czy możemy je przygotować samemu? Oczywiście, że tak! Przygotowanie jest bardzo proste...

Masło orzechowe to produkt powstający z orzeszków ziemnych, zwanych także arachidowymi lub fistaszkami. Jest szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii czy Wielkiej Brytanii. Masłem orzechowym smaruje się kanapki, naleśniki oraz dodaje do wszelkiego rodzaju wypieków tj. ciasteczka czy muffinki.

Ten coraz bardziej popularny w naszym kraju produkt jest smaczny, a w dodatku zdrowy i bardzo pożywny. Jest kochany, zarówno przez małych, jaki i  dużych smakoszy.

 

Masło orzechowe mimo swej kaloryczności jest bardzo zdrowe, gdyż świetnie wpływa na układ krwionośny oraz nerwowy, poprawiając pracę i prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, a to wszystko dzięki zawartości dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bogate w potas, magnez, fosfor, witaminę E, witaminy z grupy B oraz duże ilości białka. W maśle obecny jest także błonnik, który doskonale wpływa na nasze trawienie (masło wbrew powszechnej opinii jest świetne dla osób dbających o linię).

Co ciekawe masło orzechowe pomaga łagodzić stres, ułatwia zasypianie, ale jest także naturalnym afrodyzjakiem.

Kochamy je za niepowtarzalny smak i cudowny aromat. Przeważnie kupujemy je w sklepach, w których oprócz orzechów ziemnych możemy znaleźć chemiczne dodatki. Czy możemy je przygotować samemu? Oczywiście, że tak! Przygotowanie jest naprawdę proste...

 

Potrzebujemy następujących składników:


- 300 g prażonych orzeszków arachidowych

- 0,5 łyżeczki soli morskiej

- 1 łyżeczki cukru (brzozowego lub trzcinowego)

- 1 łyżki przegotowanej wody

 

Przygotowanie:

 

1. Prażone orzeszki arachidowe przekładamy do naczynia*.

* Najlepiej użyć orzeszków uprażonych, ale nie solonych i oblanych olejem palmowym. Jeśli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je wcześniej uprażyć i wystudzić.

 

2. Do małej miseczki dodajemy sól, cukier i łyżkę wody, mieszamy, a tak powstałą papkę dodajemy do orzeszków. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę*.

* Do wykonania masła należy użyć blendera, który przeznaczony jest do kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów, ponieważ te o słabszej mocy mogą nie wytrzymać.

** Jeśli posiadamy dobrą maszynkę do mięsa (o małych oczkach) to równie dobrze możemy spróbować tym sposobem.

*** Jeśli masło będzie zbyt zwarte to podczas miksowania możemy dodać do niego łyżkę oleju arachidowego i dodatkową łyżkę przegotowanej wody.

Gotowe masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 

Jak zrobić masło orzechowe?

 

Serdecznie polecam samodzielne przygotowanie masła orzechowego, które ma dobroczynny wpływ dla naszego organizmu, a do tego jest niezwykle smaczne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak