Masa cukrowa - przepis :
80 dkg cukru pudru
10 dkg glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
15 dkg margaryny
Jak zrobić masę cukrową
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą - czekamy aż spęcznieje , zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund ( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) .
Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa nie przestaje chłonąć cukier puder , dodajemy również stopniowe margarynę . Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor .
Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej , zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny.
*Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze , barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.