Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić masę cukrową do zdobienia tortu

W tym poście podaję przepis na masę cukrową idealna do zdobienia tortów. Masa jest śnieżnobiała , plastyczna ,bez dziwnych i nie znanych składników. Idealna do domowego zdobienia tortów.

Masa cukrowa - przepis :

80 dkg cukru pudru
10 dkg glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
15 dkg margaryny


Jak zrobić masę cukrową


Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą - czekamy aż spęcznieje , zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund ( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) .

Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa nie przestaje chłonąć cukier puder , dodajemy również stopniowe margarynę . Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor .

Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej , zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny.

*Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze , barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak